Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking van Suriname, heeft samen met Rubén Ramírez Lezcano uit Paraguay zijn plannen en standpunten gedeeld over het leiderschap van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
Tijdens een speciale vergadering van het Permanente Comité van de OAS op maandag 10 februari 2025 in de Hall of the Americas in Washington, D.C., kregen kandidaten voor de functie van Secretaris-Generaal de gelegenheid hun voorstellen te presenteren. Op 1 maart wordt de nieuwe leider voor de periode 2025-2030 gekozen.
Minister Ramdin benadrukte in zijn presentatie de noodzaak om de OAS te herpositioneren, zodat de organisatie effectiever kan inspelen op de snel veranderende uitdagingen in het westelijk halfrond. Hij pleitte voor een versterking van multilaterale en regionale samenwerking en voor de oprichting van krachtige intergouvernementele instellingen als middel om vrede, welvaart en democratisch bestuur te bevorderen. Hij onderstreepte het belang van de OAS als vredeszone en riep op tot meer samenwerking tussen de lidstaten om conflicten te voorkomen.
Volgens de Surinaamse kandidaat moet de OAS relevant blijven door zich te richten op vreedzame oplossingen voor politieke, juridische en sociale kwesties. Tegelijkertijd moeten de kernwaarden van democratie, mensenrechten en duurzame ontwikkeling worden versterkt. “We hebben het geluk dat we in ons eigen halfrond geen vergelijkbare conflicten hebben zoals in andere delen van de wereld, maar ik geloof dat het onze collectieve plicht is als onderdeel van het leiderschap van onze respectieve landen en als leden van de oudste regionale groep van naties ter wereld”.
Ramdin wees op de onderlinge afhankelijkheid van mondiale systemen en benadrukte dat collectieve actie nodig is om regionale uitdagingen zoals migratie, grensoverschrijdende criminaliteit en milieuproblemen aan te pakken. Vooral migratie ziet hij als een urgent probleem, veroorzaakt door werkloosheid, onveiligheid en ontwikkelingsachterstanden. Hij riep op tot gezamenlijke inspanningen om de oorzaken van deze uitdagingen aan te pakken.
Daarnaast sprak minister Ramdin over het belang van een efficiëntere en effectievere OAS. Hij stelde voor om de institutionele capaciteit te versterken, de samenwerking tussen politieke en institutionele secretariaten te verbeteren en financiële middelen doelgerichter in te zetten. Ook pleitte hij voor betere communicatie om de impact en successen van de OAS zichtbaarder te maken voor de internationale gemeenschap. Hij ging verder in op de crisis in Haïti en benadrukte de verantwoordelijkheid van de OAS om bij te dragen aan de wederopbouw van het land. Volgens hem moet de organisatie een lange-termijnvisie hanteren, gericht op duurzame ontwikkeling, innovatie, onderwijs en samenwerking met de private sector.
Tot slot schetste minister Ramdin zijn visie voor een vernieuwde OAS, gestoeld op vrede, veiligheid, stabiliteit en gelijkheid. Hij benadrukte dat sterk leiderschap, diplomatie en gezamenlijke inspanningen essentieel zijn om deze doelen te bereiken. Hij riep de lidstaten op om samen te werken aan het succes van de OAS en het welzijn van alle burgers in het westelijk halfrond te waarborgen. “De toekomst hangt af van wat we vandaag doen”, sloot hij af met een citaat van Mahatma Gandhi.