Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft een neutrale houding over de aanpak van de spraakmakende Tigri grenskwestie. “Wat dat betreft; we moeten cool blijven en het hoofd koel houden. Ik laat me niet intimideren”, zegt hij in een interview met Keynews.
De minister stelt dat Suriname ook heeft gereageerd toen Guyana sprak over het Tigri-gebied als te zijn Guyanees grondgebied. Op de Facebookpagina van het ministerie heeft BIBIS benadrukt dat het Tigri-gebied van Suriname is. “We zijn twee buurlanden. Wij gaan elkaar op een beleefde manier moeten blijven aanspreken. Dan hoop ik dat problemen die er mochten zijn, opgelost kunnen worden”, merkt Ramdin op.
Google heeft de kaart van Suriname officieel aangepast en het Tigri gebied gearceerd en aangegeven als betwist gebied. Ramdin geeft aan dat dit ook de acties zijn die ‘wij’ ondernemen. Verwijzend naar Suriname. “Zij zien het en zij willen ook geen conflict, of onderdeel zijn van het conflict door alleen maar een kaart op een bepaalde manier te tonen”, benadrukt de bewindsman doelend op Google. “Ik ga er geen claim op leggen, maar we hebben wel acties ondernomen, op verschillende momenten. Ook waarbij er gesprekken zijn gevoerd met de Guyanese minister, om aan te geven dat dit niet acceptabel is.”
Ramdin zegt dat hij over de recente presentatie van kaarten via digitale kanalen vanuit Guyanese zijde niet weet als de buren bezig zijn met Tigri. “Ik heb het niet zo ervaren tot op dit moment. Ik weet dat er kaarten zijn getoond, maar dat heeft meer te maken met het feit dat Venezuela kaarten presenteert waarbij het hele Essequebo gebied hen toebehoort. “
De minister zegt dat er een traject is uitgezet om alle issues met betrekking tot bilaterale relaties te bespreken. Er is een open constructief gesprek geweest waarbij er is afgesproken dat op het stuk van veiligheid en de visserij, de landen op 31 oktober bijeenkomen. Er is ook een strategische samenwerking op touw gezet, waarbij werkgroepen zeer binnenkort bij elkaar komen.
Verder staat op agenda de ontmoeting van de nationale grenscommissies voor eind november. Ook zijn er voorstellen om een summit te organiseren tussen de twee presidenten, voor eind van het jaar. Er zal dan verslag uitkomen met een uiteindelijk standpunt. Ramdin merkt op dat Suriname niet een land is dat issues via de media uitspeelt. “We gaan het doen op de manier zoals het hoort, een diplomatieke manier. Buurlanden moeten vrienden zijn van elkaar. Het heeft absoluut geen voordeel voor onze bevolking of voor de Guyanese bevolking dat we probleem met elkaar hebben”, besluit de BIBIS-minister.