“We vechten al jaren voor onze rechten, hopelijk wordt er nu serieus naar gekeken”, zegt Brigitte Parana van de Amazone Partij Suriname, die woensdag samen met PALU, DOE, PRO en A20 een protestmanifest heeft ingediend. In het manifest van de politieke partijen is duidelijk aangegeven waarom zij geen heil zien in de wijzigingen van de Wet Grondconversie, die De Nationale Assemblee mogelijk deze week zal behandelen. De angst die vooral de inheemse groepen hebben is dat gronden van hun woongebied met de nieuwe wet zullen worden vrijgegeven zonder de inheemse groepen te spreken. “We gaan blijven vechten. De inheemse gemeenschap is teleurgesteld, omdat er niet voor onze belangen wordt gevochten”, geeft Parana duidelijk aan waarom zij ook staat achter het protestmanifest.
Partijtopper van de PALU, Henk Ramnandanlal, die het manifest overhandigde aan DNA-voorzitter Marinus Bee, zegt dat de wijzigingen binnen de Wet Grondconversie helemaal niet in het belang van het volk zullen werken. “Slechts een klein deel van de samenleving zal zich het kunnen permitteren om voor de conversie te betalen. Hiermee sluiten we vooral de kleine man, die evenveel recht heeft op een stuk grond, uit”, zegt Ramnandanlal. Hij is ervan overtuigd dat er sprake zal zijn van een “grote grondroof” als de wijzigingen in de wet worden doorgevoerd.
Een ander standpunt waarom zij geen voorstander zijn van de wijzigingen is dat met het omzetten van de gronden van grondhuur naar eigendom, de Staat volgens de partijen een grote inkomstenbron zal mislopen. Ramnandanlal geeft aan dat met de inkomsten van de belastingen en grondhuur die de mensen moeten betalen de staatskas versterkt wordt. “We moeten deze gelden gewoon innen en eventueel verhogen zodat de Staat in deze permanent verzekerd is van inkomsten.” Voor landbouwgrond betaalt men slechts SRD 4 per jaar per hectare aan canon en de grond wordt voor minimaal 40 jaar toegewezen. Dit is meer dan genoeg reden voor partijen om de tarieven te verhogen.
Een nadeel van het omzetten van grondhuur naar eigendom volgens de PALU-topper is dat met het omzetten naar eigendom de eigenaar beslist wat de bestemming zal zijn voor zo een perceel. “En dat is juist wat je niet wilt hebben. We zien duidelijk hoe dat afloopt; in bepaalde woonwijken zie je dat men gewoon industrieën opzet, terwijl je dat juist wilt voorkomen.” Bij het in ontvangst nemen van de petitie zegt Bee dat de zaken aangehaald door de groep, zeker meegenomen zullen worden. “Zoals men weet is er heftige discussie ontstaan tijdens de DNA-vergaderingen en ligt deze wet zoals we zeggen op de operatietafel”, geeft Bee aan. Welke kant deze op zal gaan is vooralsnog onduidelijk, maar de zaken aangehaald in het protestmanifest zullen wel meegenomen worden door de commissie die belast is met deze wet.