De dorpen in het Brokopondo-rampgebied welke overstroomd waren, zijn drooggelegd. Districtscommissaris van het bestuursgebied, Ludwig Mendelzoon, bevestigt dit.
De dorpen zijn zijn droog komen te staan nadat Staatsolie ‘safe spilt’ vanuit de Afobaka stuwdam. Het bedrijf laat wel water spuien, maar niet met alle kleppen open zoals het geval was toen het water hoog was tot eind juni.
Vrijgekomen
Mendelzoon zegt dat de mensen in het gebied zijn vrijgekomen van de ellende waarin zij zaten met het overtollige water door de overstroming die het gebied sinds april van dit jaar teisterde. De dorpen Klaaskreek, Nieuw Lombe, Balingsula, Hermansdorp en Tapuripa zijn de afgelopen maanden het zwaarst getroffen.
“De mensen kunnen hun intrek nog niet nemen. De schade moet geïnventariseerd worden.” De burgervader zegt dat deuren, delen en inboedel van vele huizen niet meer goed zijn. Al deze zaken zijn aan vervanging toe.
“Gasfornuizen, televisies en alle huishoudelijke apparaten zijn eraan gegaan.” De dc schetst een beeld dat er helemaal niet rooskleurig uit ziet. Het is volgens hem een situatie die niet makkelijk weer normaal zal worden. Er is veel werk aan de winkel, meent de burgervader. Key News verneemt dat de schade van de bekabeling in woningen zo erg is dat gebruik van elektra bij veel huishoudens haast onmogelijk is.
Schoonmaak
Mendelzoon zegt te hebben vernomen dat bedrijven zullen worden ingehuurd om de huizen in de getroffen gebieden te wassen. Echter, hij zegt dat de autoriteiten dit nog niet bevestigd hebben. Hij stelt dat er nog informatie doorgespeeld moet worden door belanghebbende organisaties.
De dc merkt op dat de huizen onder de blubber zitten. De redactie verneemt dat Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing en belanghebbende ministeries zich momenteel ontfermen over de inventarisatie van de schade.
De burgervader zegt dat er vanuit het commissariaat bereidheid was om de getroffen gezinnen te evacueren toen de gebieden onder water zaten. “Maar we hadden de middelen niet. De gemeenschap kijkt nog even wat voor hulp er nu geboden wordt”, aldus Mendelzoon.
Inmiddels is er een wetenschappelijk onderzoek op touw gezet naar de oorzaak van de natuurramp. Eerder werd het gebied bij staatsbesluit verklaard tot rampgebied. De bewoners hebben in juni ook hun misnoegen geuit over het wegblijven van hulp vanuit de zijde van de overheid.
Er werd uit protest bij De Nationale Assemblee aandacht gevraagd voor de aanpak. Hierna is er een persconferentie belegd, waar de noden van de mensen zijn aangekaart door het traditioneel gezag.