De politie heeft rond 3 uur in de ochtend een inval gedaan op de residenties van Desi Bouterse en voormalige lijfwacht van Bouterse, Iwan Dijksteel. Beide mannen worden opgespoord omdat zij zich niet hebben aangemeld op 12 januari te Santo Boma, zoals aangegeven in hun oproep.
Op social media zijn er camerabeelden vrijgegeven van Dijksteel zijn huisadres. Op de beelden is duidelijk te zien hoe de gewapende mannen aankloppen bij het huis van Dijksteel. De huisgenoten van Dijksteel hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politie en hebben, zoals de camerabeelden hebben aangegeven, meegewerkt en hebben zich ook moeten onderwerpen aan een ondervraging van de politie.
Volgens de bronnen van Suriname Herald, zou Bouterse zich begeven in een zorginstelling en zou de ex-legerleider daar vertoeven met zware beveiliging. Het is vooralsnog de bedoeling dat Bouterse zich aanmeldt om zijn straf van 20 jaar uit te zitten. Volgens Herald zijn er implicaties gedaan dat Bouterse zijn straf zou kunnen uitzitten in de vernoemde zorginstelling.
Gisteren gaf president Chandrikapersad Santokhi tegenover de media aan dat de faciliteiten zoals bewaking, auto en andere zaken die gewezen presidenten krijgen na hun termijn, zijn ingetrokken. “Het traject hiervoor is al ingezet en de goederen zijn reeds ingeleverd”, zei Santokhi toen. Sinds de twee veroordeelden zich niet hebben aangemeld, is het traject van opsporing officieel ingezet door het Openbaar Ministerie. De president zegt ervan overtuigd te zijn dat de procureur-generaal met de case bezig is. “We moeten afwachten. Ik ga ervan uit dat de opsporing is ingezet. Het opsporen is geen aangelegenheid van de regering en gaan ervan uit dat de PG conform de wetten zal bekend maken wanneer de opsporing zal starten.”
Bouterse heeft samen met Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein en Ernst Geffrie een vonnis in hoger beroep gekregen waar zij zijn veroordeeld voor 20 en 15 jaar celstraf voor de 8 decembermoorden. De NDP is van mening dat het strafproces een politiek proces is geweest en dat de partij dus met een politiek antwoord is gekomen. Tegenover de media heeft de echtgenote van Bouterse op de dag van aanmelding te Leonsberg aangegeven dat zij niet weet waar haar man momenteel is.
Binnen de samenleving wordt ook gespeculeerd over waar Bouterse zich momenteel zou bevinden. De echtgenote van Bouterse, Ingrid Bouterse, gaf vrijdag aan dat hij in alle waarschijnlijkheid in het binnenland zou moeten zijn. Volgens de Times of Suriname zou Bouterse naar Venezuela of zelfs Cuba zijn gevlucht. De president geeft aan dat de inlichtingen in opdracht van de PG bezig zijn met de opsporing van Bouterse. “Ik ben als president voorstander van het functioneren van de rechtsstaat en dat het vonnis uitgevoerd zal moeten worden, maar vooralsnog is de PG in de lead als het gaat om de opsporing.” Wel geeft hij aan dat er periodieke afstemming plaatsvindt. “Ik ga ervan uit dat alle inlichtingen- en veiligheidsdiensten bezig zijn om na te gaan waar Bouterse zich bevindt.”