De gebruikelijke owru yari-drukte mag zijn weggevallen, maar Surinaamse artiesten doen het redelijk goed. Zij hebben hun werk kunnen reorganiseren in de afgelopen periode, waardoor de restricties die vanwege de coronapandemie zijn gelegd op feesten en publieke activiteiten, hun werk niet heeft stilgelegd. Entertainment is een van de meest gevraagde diensten bij jaarafsluitingen. Dit maakt dat artiesten en andere actoren in de entertainmentwereld het in deze periode iets drukker hebben dan normaal.
Shaquille Marcus geeft aan dat hij aanbiedingen krijgt om op te treden, maar dan wel in dusdanige setting dat de veiligheid van eenieder is gewaarborgd. Zo is er veel minder publiek aanwezig en worden de MoHanA-regels nageleefd. In het afgelopen jaar heeft hij meer zijn creatieve geest tot uiting gebracht in verschillende carrièremogelijkheden.
Ook Zulile Blinker, die meer bekend is als Spoken Word-artiest, heeft andere talenten laten uitblinken in de afgelopen periode. “Spoken Word is maar een achthonderdste deel van me. Ik ben gaan uitbreiden naar andere branches. Het waren talenten die toch latent aanwezig waren”, zegt Blinker. Hieronder vallen een Jewelry Brand en een consultancy. “Als wetten veranderen, dan voel je het ook in je portemonnee. Aan het einde van de dag moet je kunnen verdienen zodat je kunt doen wat je doet. Ik merk dat mensen in deze tijden beter gaan nadenken over hun verhaal en hun branding en daar heb ik profijt van.”
Andere talenten
De Spoken Word-artiest heeft veel meer videoproducties gedaan na de uitbraak van Covid-19. “Ik ben er best wel blij mee. Ik houd wel van fysieke optredens vanwege het energieke aan het contact tussen mensen, maar ik heb ook altijd gepleit voor archivering. Dat je wat je doet opneemt. Zo is je bereik ook groter.” Volgens haar is het niet altijd eenvoudig om de coronamaatregelen na te leven. “We hebben het steeds over wat andere mensen d0en, maar laten we eerlijk zijn, wij houden ons ook niet altijd aan de regels. Ik vind die maskers lastig. Bij een optreden ga ik niet achter de mic staan met een masker, dat gaat niet. Wij moeten kijken wat werkt in ons mens-zijn.” Het beste vindt zij dat de mensen die echt aan het werk zijn, bijvoorbeeld de mensen achter de bar, dat die hun masker ophebben.
Voor zanger en bandeigenaar Enver zijn de MoHanA-regels tijdens het werk als artiest heel goed op te volgen. “Ik was altijd al voorstander van social distancing. Je gaat mij bijvoorbeeld nooit voor langere tijd tussen mensen zien staan. Ik had die coronapandemie niet nodig om mij aan die regel te houden.” Echter, het is een ander verhaal tijdens zijn werk als brandweerman. “Wij zijn 24 uur aan het werk. Wij kunnen dan niet zo lang onze maskers ophebben. De afstand bewaren we wel, maar wanneer we uitrukken, zitten we ook heel dicht op elkaar in het voertuig.” Panka zegt al moe te zijn van de pandemie. Hij weet niet of hij moet geloven dat er een zeer besmettelijke variant rondgaat. “Men grijpt steeds naar Covid om hun wil door te drukken.”
Accepteert aanbiedingen
Hij accepteert aanbiedingen voor optredens, omdat hij niet gelooft dat Covid te vermijden is. Panka is dankbaar voor het afgelopen jaar. In zijn gezin waren er personen besmet met Covid-19. “Ik ben dankbaar dat wij kunnen zeggen dat wij nog leven. Ik ben dankbaar dat zij gezond zijn, want dat is belangrijk. Ik leef niet meer voor mezelf, ik leef voor mijn gezin.” Daarnaast heeft de zanger teksten en muziekprojecten, die hij had laten liggen, kunnen oppakken en afronden. Maar ook zichzelf kunnen scholen.
Ik heb een strikte regel
Bryan Muntslag is behalve zanger, ook organisator en voorzitter van de belangengroep entertainers in Suriname. Hij benadrukt dat deze niet alleen uit zangers en muzici bestaat, maar ook uit bijvoorbeeld uitbaters en cateringbedrijven. Muntslag merkt niet zozeer een daling in het aantal optredens, maar wel in het aantal mensen dat wordt toegelaten. “Ik heb een strikte regel en dat is dat ik me strikt aan de regels houd”, zegt de entertainer. Bij de activiteiten waar hij de hand in heeft, worden de MoHaA-regels strikt nageleefd en is iedereen zoveel als mogelijk volledig gevaccineerd en is het bezoekersaantal beneden de 100.
Hij begrijpt aan de andere kant wel dat de regels door andere organisaties niet even strikt worden nageleefd. “Het ligt niet aan de artiesten en entertainers dat die regels niet worden nageleefd, maar aan de uitbaters, de mensen die feestjes organiseren. Want als er vandaag 100 mensen mogen worden toegelaten, zijn het de volgende week 110 en als er niet wordt opgetreden, zijn het de week daarop nog meer en houdt men zich niet aan de regels, vooral als de handhaving te wensen overlaat. Dan denkt men dat men kan doorgaan.”
Dit zien aankomen
Woensdag heeft de regering op een persconferentie verscherpte maatregelen aangekondigd. De organisator had dit zien aankomen. “Ik heb altijd gezegd dat de handhaving van de controle veel te wensen overlaat. De handhaving, die ligt bij de overheid en als die haar taken verzaakt, dan krijg je wat je nu hebt en dat is wanorde.” Muntslag denkt dat er binnen de gelederen van de regering ook mensen zijn die liever niet hebben dat de controles worden uitgevoerd. “En dan krijg je dit resultaat.”