De regels en wetten die zijn opgenomen in het Besluit Bevolkingsregister moeten onder de loep genomen worden, want volgens het Ministerie van Binnenlandse zaken (BIZA) voldoen deze niet meer aan de hedendaagse realiteit. Daarom heeft het ministerie op 17 september twee commissies geïnstalleerd die zich zullen buigen over hoe zaken opgenomen en opgeslagen zullen worden in ons bevolkingsregister. 1 augustus markeerde 100 jaar voor onze volksboekhouding, tijd dus om deze te herzien.
De Commissie Evaluatie en Wijziging wetgeving Bevolkingsregister en de Commissie Burgerlijke Stand zullen de wetten herzien en aanpassen aan de huidige realiteit. De wijziging van deze wetten ligt al geruime tijd op het bord van het Centraal Bureau van Burgerzaken, dat heeft voorgesteld de commissies te installeren.
De wijzigingen zullen mogelijk moeten maken dat er een nieuw volksadministratiesysteem wordt opgezet, zodat de overheid een nieuw datasysteem kan aanspreken Men zal zich vooral richten op de wetgeving Burgerlijke Stand. Er is volgens minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse zaken genoeg werk te verrichten. Hij vertrouwt op de deskundigheid van de commissieleden die hieraan zullen werken.
Hij vertrouwt op de deskundigheid van de commissieleden
De commissie ‘Bevolkingsregister’ wordt geleid door Ida Gonsalves Jardin de Ponte. Ze krijgt ondersteuning van Saheeda Karamit (jurist), Maitri Lalé (jurist), Doreen Terborg (coördinator Bureau voor Burgerzaken), Nasiah Hassankhan (hoofd afdeling Nationaliteiten), Michael Kromodimedjo (coördinator ICT, Inspectie en Geautomatiseerde Bestanden), Anton Paal (materiedeskundige) en Shantia Kowlesar (BIZA).
Van de commissie ‘Burgerlijke Stand’ is Natasha Wong-Swie-San voorzitter. Ze wordt ondersteund door Orlando Kuisch (coördinator Burgerlijke Stand), Soenita Ajodhia (jurist), Vishaal Oedit (hoofd afdeling Automatisering), Renu Dhanes (hoofd afdeling Aanvulling en Verbetering), Farsia Habieb (BIZA) en Rolenski Djojotani.