De uitbraak van virusziektes, waaronder de hand-voet-mond ziekte onder kinderen, vindt doorgaans plaats tijdens regenperiodes. De voorzitter van de Vakgroep Kinderartsen in Suriname, Margary Muringen, zegt dat zij deze ziekte niet buiten deze periode heeft zien optreden.
De afgelopen twee tot drie weken heeft zij op haar praktijk in het Diakonessenziekenhuis maximaal tien kinderen gezien met het ziektebeeld dat hoort bij deze aandoening. “Ik heb geen heel zieke kinderen gezien, wat er wel gebeurt, is dat ze heel irritante uitslag rond hun mond, handen en voeten krijgen, het jeukt over het hele lichaam, maar vooral rond de gebieden waar de uitslag er is.”
Ziekte herkennen
De kinderarts zegt dat zij vooral aan het begin van deze periode meer kinderen met het ziektebeeld heeft gezien op haar praktijk, omdat het in eerste instantie even wennen moest zijn geweest voor de mensen in de eerste lijn om de ziektebeelden te herkennen. “Deze ziekte is niet nieuw in Suriname. Het komt ook niet het hele jaar door voor. Wat we ook zien is dat het vaak een paar jaar overslaat. Het hangt allemaal ervan af hoe de ziekte het land binnenkomt.”
Behandeling oudere kinderen
Ouders of verzorgers kunnen de kinderen naar de huisarts brengen om vooral in geval van koorts paracetamol te krijgen en in geval van jeuk, krijgen ze mentholproducten. De maatregelen die thuis getroffen kunnen worden, zijn het luchtig kleden van kinderen die veel last van jeuk hebben, bij wondjes in de mond geen warme voeding of drank geven omdat dat niet prettig aanvoelt. De iets oudere kinderen kunnen bij voorkeur uit een rietje drinken en bij lange nagels, kunnen de kinderen sokken aan krijgen in geval ze last hebben van jeuk, om te voorkomen dat zij hun huid openkrabben.