De regering moet het niet zo ver laten komen dat het ziekenhuispersoneel de straat op gaat en acties voert. De braindrain bij het AZP blijft zich verergeren en situatie in de zorg neemt steeds ergere vormen aan.
Dit vertelde Lloyd Pool, voorzitter van de Algemene Bond van Personeel in dienst bij het Academisch Ziekenhuis vandaag tijdens een persconferentie. De regering is via de rechter gevraagd te komen met een tussentijdse oplossing voor de situatie geeft de vakbond mee.
Het wordt steeds moeilijker voor het personeel om te functioneren meent Pool. “We komen er niet onderuit om de overheid te vragen te ligdagtarieven op te trekken. Braindrain blijft zich verergeren en dat is een kwalijke zaak.” Pool geeft een terugblik van de gebeurtenissen die van een staking tot een rechtszaak hebben geleid en zegt dat er helemaal geen schot in de zaak is gekomen ondanks er steeds aan de bel is getrokken door de vakorganisatie. In mei 2022 was een periode van drie maanden uitgetrokken om te onderhandelen voor oplossingen. In augustus zou dat al rond moeten zijn, maar tot heden is er niets vanuit regeringszijde gekomen volgens de bond.
De problemen blijven maar komen op de werkvloer meent Pool. Hij snapt dat ook andere ziekenhuizen het moeilijk hebben, maar het personeel is de situatie erger dan beu. Er waren commissies ingesteld door de overheid die werkten op de aangehaalde zorgpunten, maar er kwam op den duur geen feedback van gezondheidsminister Amar Ramadhin, noch van andere actoren binnen de overheid meent de voorzitter. “Welke richting het nu stuwt, lijkt het alsof we volgend jaar nog niet klaar zijn. De overheid trekt alle subsidies in. De mensen komen niet uit met hun salaris.”
Bonden bij alle ziekenhuizen stellen voor dat zij een koopkracht versterking krijgen van de regering meent Pool. Het bedrag is nog niet prijsgegeven. Tot vandaag is er geen antwoord op gegeven, terwijl vandaag het ultimatum van de gedane voorstellen verloopt. De regering heeft tot 00.00 uur vanavond. Pool geeft aan dat het Mungra Medisch Centrum moest sluiten omdat er geen personeel was, dit is een van de zaken die door het wegtrekken van personeel komt. “Zo erg is het”. De vakbondsleider stelt dat de beleidsmakers manieren moeten ontwikkelen om de zorg te garanderen, maar in de realiteit blijkt het tegenovergestelde.
21 februari is er een brief geschreven naar de regering, er is gevraagd naar een premium kaart bij Staats Ziekenfonds voor de werknemers en dat is nog niet terecht. ” Je kan niet in de zorg werken, dan heb jij zelf problemen met de zorg.” De bond heeft volgens Pool gekeken naar de verzekering die de politie heeft gekregen. De overheid is gevraagd hetzelfde te regelen voor de medische zorgwerkers, maar die besteed geen aandacht aan het vraagstuk.
De waardering blijft volgens Pool weg. “Wat betekenen wij voor de overheid.” Zelf de betalingen van voorgaande jaren betreffende tegemoetkomingen waarop er terugwerkende kracht betaald moet worden, blijft weg. De loonreeksen moeten worden aangepast. Pool zegt dat de situatie onderschat wordt, omdat leden soms niet eens geld hebben om te tanken om naar het werk te komen. De rechter heeft bepaald dat de bond weer voor het gerecht moet verschijnen op 13 april.
De ziekenhuisbonden wachten nu op antwoord om de volgende stappen te bepalen. Maar als er geen antwoord komt zullen er verdere stappen gemaakt worden in de zin van acties. De bonden van alle ziekenhuizen zullen samen optrekken. Nu is er geen actie aangekondigd, maar u snapt op den duur kan je het niet meer volhouden meent Pool. “Ik zeg niet dat wij gaan staken, maar wij weten niet wat de toekomst met zich meebrengt.”