De regering van Sint-Maarten is na slechts zeventien dagen gevallen. De coalitie onder leiding van premier Mercelina heeft haar meerderheid verloren nadat een lid zijn partij verliet en als onafhankelijk parlementariër verder ging.
Sint-Maarten, een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, had sinds 3 mei een nieuwe regering. Deze regering kwam met moeite tot stand. Na de verkiezingen in januari was er snel een overeenkomst tussen vier partijen, maar problemen met de screening van twee ministers zorgden voor vertraging.
De vier coalitiepartijen hadden elk twee zetels, wat leidde tot een krappe meerderheid in het vijftien zetels tellende parlement. Dit betekende dat de twee grootste partijen, waaronder de National Alliance (NA) van voormalig premier Silveria Jacobs, in de oppositie belandden. Parlementariër Kevin Maingrette heeft zijn partij, de National Our Wealth (NOW), verlaten en aangekondigd dat hij een nieuw coalitieakkoord heeft getekend met de NA en de United People’s Party (UP). Dankzij de steun van Maingrette kunnen deze partijen nu rekenen op een meerderheid.
“De nieuwe situatie biedt mogelijkheden voor oud-premier Jacobs om haar premierschap weer op te pakken en door te regeren. Ze zal echter rekening moeten houden met de wensen van ‘shipjumper’ Maingrette, die haar nu aan een meerderheid van één zetel heeft geholpen”, zegt NOS-journalist Dick Drayer. Om daadwerkelijk tot een nieuwe regering te komen, moet de gouverneur nu eerst een nieuwe formateur aanwijzen. Deze ontwikkeling onderstreept de fragiele politieke situatie in Sint-Maarten en de impact van individuele beslissingen op het landsbestuur. De komende periode zal cruciaal zijn voor de stabiliteit en toekomst van de politieke situatie in het land.