De regering wil Mennonieten binnenhalen om in de agrarische sector te laten werken, zodat de productie van het land groeit. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag in het parlement.
Santokhi gaf aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een verzoek heeft gehad van een lokale ondernemer die in de agrarische sector zit en een groep Mennonieten naar Suriname wil halen. Deze mensen zullen in de agrarische sector gaan werken. De regering wil de productie in de agrarische sector opvoeren en dat moet gebeuren op basis van de visie van de regering. “Al jaren horen we dat Suriname een voedselschuur moet worden, maar het blijft bij woorden. We moeten beleid ontwikkelen als we Suriname tot een voedselschuur willen maken.”
De president zei dat er al stappen zijn ondernomen om de agrarische sector te stimuleren. Zo is het NOFA-fonds in leven geroepen waarbij agrariërs een lening kunnen nemen met zeer lage rentes. Er is ook een Productie Krediet Fonds om goedkoop kapitaal beschikbaar te stellen voor producenten. Ook het KMO-fonds zal binnenkort operationeel worden voor de kleine en middelgrote producenten. In Caricom-verband is besloten om tegen 2025 de import van voedsel te verminderen met 25 procent. Dat wil zeggen dat de lokale productie opgevoerd zal moeten worden, daarvoor heeft de regering deze fondsen in het leven geroepen. “Er is 300.000 hectare aan land beschikbaar gesteld voor serieuze investeerders, met name in de agrarische sector.”
Verder ging hij in op de kwestie en zei dat de BTW-wet ook gewijzigd zal worden, waarbij producten en inputs van bepaalde sectoren niet belast zullen worden. Hierdoor zal de productie op gang komen. Tegen dit perspectief is de zaak van de mennonieten binnen de regering besproken. Al een paar maanden is deze kwestie binnen de regeringsraad besproken, omdat er ook daar heel veel vragen en issues waren. Uiteindelijk is besloten om een pilotproject te draaien dat beperkt zal zijn tot 50 families.
De staat zal geen grond ter beschikking stellen en geen grond verkopen aan hen. Als de mensen komen, dan zullen zij onderworpen worden aan de normale procedure van de vreemdelingenwet. “Dit alles zal goed getoetst worden met inachtneming van het veiligheidsaspect.” Op dit moment zijn er geen verzoeken binnen gekomen dat de groepen naar Suriname zullen komen. Er zijn wel plannen om het pilotproject te draaien, maar de voorwaarden zijn al duidelijk. “Dit project moet niet leiden tot spanningen.”