Een clusterteam van ministers en de president heeft zich gebogen over het sociaal beleid. Op 18 oktober zijn er presentaties gehouden door de ministers en zijn deze dieper ingegaan op diverse onderdelen van het sociaal beleid.
Uit de gesprekken is naar voren gekomen dat de regering tot een samenhangend sociaal programma moet komen, dat effectief en transparant zal zijn. Santokhi heeft de ministers op het hart gedrukt om zich voor meer dan 100 procent in te zetten. Ook heeft hij aan de ministers gevraagd om zo spoedig te werken aan het sociaal programma.
Minister ad interim van Financiën en Planning, Albert Ramdin, geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan dat de financieel-economische situatie van het land enorme uitdagingen met zich meebrengt. “Dit resulteert in een koopkrachtverlies voor minder draagkrachtigen”, zegt Ramdin. Hij accentueert dat de regering veel meer aandacht zal schenken aan de behoeften van kwetsbare groepen.
Ramdin zegt dat in gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nadrukkelijk is aangeven dat de Surinaamse overheid oog heeft voor de sociale zorg en koopkracht.
De bewindsman: “We zien dat de prijzen in de winkels omhooggaan, vanwege de inflatie wereldwijd. Echter, moet er iets hieraan gedaan worden.” De tijdelijk verantwoordelijke van het ministerie van Financiën en Planning onderstreept dat de regering in overleg is met een werkgroep van diverse ministers en deskundigen, om te kijken hoe er op een gecoördineerde, constructieve en eenduidige manier gewerkt kan worden aan een effectief sociaal programma.
“Een programma dat uit verschillende componenten bestaat. We weten wat de pijnpunten zijn. Deze ontmoeting is bedoeld om alles op een rijtje te zetten en gezamenlijk te kijken naar een systeem dat simpel, effectief, efficiënt en vooral transparant is”, luidt de toelichting van de minister.