Tijdens de 22e meeting van ministers van buitenlandse zaken van de Community of Latin American and Caribbean States (Celac) benadrukte miniter Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking dat de regio staat voor aanzienlijke uitdagingen en zwaar getroffen is door de impact van de Covid-19 pandemie.
Ook de structurele schuldenlast, economische achteruitgang, klimaatverandering, beperkte toegang tot concessionele financiering en onrealistische criteria om in aanmerking te komen voor wereldwijde financiële steuninstrumenten zijn aangehaald door de minister.
“Om deze uitdagingen het hoofd te bieden zijn onze inspanningen grotendeels gericht op solidariteit, gelijkheid, regionale en internationale samenwerkingen in het belang van ons allemaal”, zegt Ramdin in zijn Celac-toespraak. De inspanningen zijn om de economieën weer op te bouwen, investeringsmogelijkheden te creëren en belemmeringen voor een betere economische samenwerking weg te nemen.
Langtermijnaanpak
Ten behoeve van de langetermijnaanpak moet ook structureel en gericht worden geïnvesteerd in het onderwijs en instellingen voor democratie, mensenrechten en de rechtsstaat. Ramdin is ook voorstander van het koppelen van de bedrijfsgemeenschappen binnen de regio om zo banen, productieve inkomsten en koopkracht voor de burgers te creëren. “Economische welvaart kan alleen op een duurzame manier worden bereikt onder omstandigheden van politieke stabiliteit en goed opgeleide mensen in een veilige omgeving”, zegt de bewindsman.
Tol van de pandemie
Ramdin heeft ook de nadruk gelegd op de zware tol die het virus heeft geëist van het Latijns-Amerikaanse en Caribisch gebied. “Ons pad naar duurzame ontwikkeling moet daarom gebaseerd zijn op een noodzaak om veerkracht op te bouwen.” De minister gaf ook aan dat daarom wetenschappelijke en zakelijke capaciteiten teruggebracht moeten worden naar de regio om de benodigde medicijnen en vaccins op een tijdige en betaalbare manier te produceren, verkopen en distribueren.