Reshufflen kost de staat enorm veel geld en daarmee gaat continuïteit van het bestuur teloor. Dit merkt Hans Breeveld op. De politicoloog vindt het teleurstellend dat ministers nu worden vervangen. Hij herinnert dat er bij de samenstelling van het kabinet was aangegeven dat er een serieus team is samengesteld om beleid uit te stippelen. Van dit team werd ook verwacht dat ze het volledige termijn zouden uitzitten.
Geen spelletje
Breeveld onderstreept dat zoals zaken nu verlopen hij gelooft dat wij de kluts kwijt zijn. Vooral gezien er niet kan worden aangegeven wat de redenen zijn voor deze herschikking. Hij stelt dat het gebruik van de term ‘reshuffelen’ ook verkeerd is. ”Het is geen reshuffelen, want dat is herschikken. En daarbij gaat een persoon van de ene naar een ander ministerie. Maar meer nog ben ik teleurgesteld dat als je van start gaat met een serieus team dat je dat ook bent, want een regeerteam is geen voetbalspel. Het zijn serieuze zaken waar je over praat bij een regering.”
Profiel
De politicoloog stelt verder dat er een profiel moet komen, waarin is opgenomen waaraan ministers moeten voldoen. Technische kennis is daarbij niet voldoende. Kandidaten voor deze functies moeten ook een beetje ervaring hebben om te weten hoe de maatschappij in elkaar zit. Breeveld zegt dat nieuwe ministers aanstellen betekent dat je eigenlijk opnieuw begint met een programma op een departement. Hij meent dat zoals het nu gaat wij in het duister tasten als het aankomt op de besluitvorming, in kwestie benoeming van ministers.
De wetenschapper voert aan dat de nieuwe grondwet bepaald dat de uitvoerende taakstelling bij het staatshoofd ligt en de juiste besluitvorming van de eerste burger moet komen. De juiste adviezen en richting moeten ook vanuit dit instituut worden gegeven.
“Natuurlijk kan een minister ontevreden zijn over wat een minister mis doet”, zegt de wetenschapper. Hij stelt dat het duidelijk gemaakt moet worden aan de samenleving wat de reden is voor een herschikking. Breeveld verwijst naar het benoemingenbeleid onder regering Bouterse-Adhin, waarbij veel ministers zijn benoemd en bedankt. De politicoloog stelt dat het besluit van een regering om steeds bewindslieden te vervangen ook gezien kan worden als het vermorsen van kundigheid.
Het besluit dat gevolgd werd door de mededeling van president Chandrikapersad Santokhi, deze week in De Nationale Assemblée, waarbij die stelde dat er personen zullen worden belast met uitvoer van projecten op ministeries, noemt Breeveld verwerpelijk. Hij stelt dat dit besluit knaagt aan het beeld van de bewindslieden en ervoor zorgt dat die als onbekwaam zullen worden gezien.