Op 16 juli jongstleden was het precies twee jaar geleden, dat regering Santokhi-Brunswijk het roer overnam van de regering Bouterse. Na twee jaar stelt de geestelijke leider tevens voorzitter van A20, Steven Reyme, dat er nog veel werk aan de winkel is. Dit zegt hij tegenover Keynews.
Los van de beloftes gemaakt door politieke partijen, (VHP, ABOP, PL en de NPS) die nu de regering vormen, die nog niet zijn na gekomen, vindt Reyme dat ook verplichtingen niet zijn nagekomen. De huidige regering had in het regeerakkoord opgenomen, de corruptie de kop in te drukken. Reyme onderstreept dat het aanpakken van het laatstgenoemde nimmer, is geschiedt.
‘’Integendeel zien we het tegenovergestelde. De corruptie viert momenteel hoogtij, dat zelfs parlementariërs en ministers erin verwikkeld raken.‘’ Er gaat momenteel volgens Reyme veel mis en dit dient spoedig te worden aangepakt. Het kan volgens hem niet onder stoelen of banken worden geschoven dat het beleid van de regering in de komende periode beter moet. Zo stelt hij dat de regering casu quo de coalitie andere prioriteiten moet stellen.
Het beleid moet volgens Reyme niet op zelfverrijking gebaseerd zijn, maar echt op het gezond maken van de economie. ‘’Want dat is wat we in de twee jaar hebben gemist. Het is daarnaast geen publieksgeheim, dat het niet botert tussen partijen in de coalitie. De coalitie moet zichzelf niet verrijken, maar het volk dienen en beleid maken zodat we een beter Suriname hebben.‘’
Cultuur ombuigen
Het beleid van de regering moet volgens Reyme totaal worden aangepast. ‘’Voor de verkiezingen was het beleid van deze zelfde politieke leiders gericht op het halen van Suriname uit de financieel-economische situatie. Maar dit is in de afgelopen twee jaar niet bewezen. Wat we wel merken is dat sommigen vet beloond zijn geworden‘’, zegt Reyme.
Ook vindt hij, dat men anno 2022 van de oude- en partij politiek moet afstappen. Hij onderstreept, dat politici over moeten gaan naar dienstbaar politiek, waarbij politieke leiders voor het algemeen belang gaan, in plaats van belangen van partij loyalisten. ‘’Er moet een cultuur ombuiging komen‘’, benadrukt Reyme.
Reyme zegt voorts dat het benoemingsbeleid van de regering moet worden herzien. Tot nog toe is het zo dat uitsluitend partij loyalisten, familie en vrienden op strategische plekken worden geplaatst. Dit moet volgens Reyme achterwege worden gelaten.
‘’Politieke leiders moeten de grens kennen. Het kan niet door de beugel, dat één persoon vier tot vijf functies krijgt. We moeten niet alleen praten over de richting waar we naar toe willen. Maar ook over normen en waarden, zodat men begrijpt dat dit anders moet worden gedaan, dan er nu gedaan is.‘’ Ofschoon nepotisme in de politiek geen nieuw fenomeen is, vindt Reyme dat de huidige regering te ver is gegaan.