Het is voor het onderzoeksteam van de Guianese Oceaan Expeditie een succesvol zesdaags onderzoek geweest. Het Surinaamse team vertrok 23 september met de catamaran Guyavoile richting het Demerara Plateau, een van de meest biodiversiteitrijke gebieden in onze zee, geeft Monique Pool aan. Pool is directeur van Green Heritage Fund Suriname, dat samen met WWF-Guianas en Natuurbeheer van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer de expeditie heeft uitgevoerd. “De expeditie is een succes geweest. In het kader van marieneruimtelijke ordening is het nu zaak dat we met andere betrokken partijen nagaan waar we een goed beschermd zeegebied van Suriname kunnen afspreken. Het is namelijk super belangrijk dat er een balans komt tussen exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van de natuur. Die balans is er nu niet. We beschermen eigenlijk nog niets op zee”, zegt Pool.
De expeditie is een succes geweest
De expeditie is een vervolg van een andere expeditie die eerder dit jaar in mei heeft plaatsgevonden en maakt ook deel uit van het regionale Mariene Ruimtelijke Ordening Project. Dit project is de afgelopen vier jaar in Suriname uitgevoerd door de drie stakeholders.
Een bijzonderheid van deze expeditie is dat het team een spitssnuitdolfijn hebben kunnen observeren die het team duidelijk heeft kunnen vastleggen op de foto. Het was al bekend dat de soort hier voorkomt. Echter, dit kon niet aangetoond worden. Behalve de bijzondere dolfijnen zijn er ook andere zeezoogdieren gespot die van belang zijn voor de bescherming van het gebied, zoals de zwarte zwaardwalvis en tuimelaars. Met de observaties is door het team een belangrijke stap gezet om het leven in zee beter te kunnen beschermen.
De onderzoekers zijn nog aan het vast stellen welke soort spitssnuitdolfijnen zijn gespot. Als dit heeft plaatsgevonden zal het geplaatst worden in de database van Surinaams zeeleven die al ruim achtduizend observaties bevat van vissen, vogels en zeezoogdieren.
Surinaams team
Maar volgens Michiel van den Bergh, directeur Natuurbescherming van WWF-Guianas in Suriname is de data die verzameld zijn slechts een klein deel. “Er is nog zoveel onbekend van de diepe oceaan voor onze kust dat wij niet weten. We moeten er rekening mee houden dat er veel meer zeeleven voor onze kust is dan we nu weten. Dat maakt bescherming van zeegebieden zo belangrijk nu die door bijvoorbeeld oliewinning steeds drukker worden. In elk geval hopen wij nog meer expedities te kunnen uitvoeren”, zegt Van den Bergh. Voor wat betreft het Surinaamse team is de expeditie al afgerond, de zeilboot is nu richting Guyana om een Guyanees team van onderzoekers op te halen om hetzelfde onderzoek uit te voeren voor de kust van Guyana. “Hierdoor kunnen beide landen goed afstemmen met elkaar als het gaat om bescherming en behoud van het mariene leven”, zegt Van den Bergh.