De rijstboeren worden gedupeerd door de overheid en de opkopers van padie. De opkopers bepalen het tarief van de padie per baal. De overheid doet niets eraan, omdat ze goedkoop rijst aan de consument wil aanbieden. Dit zegt voorzitter Harinandan Oemraw van Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).
De voorzitter geeft aan dat de rijstsector nu aan een zijden draadje hangt. De padieboeren worden niet op tijd door de opkopers van padie betaald. Hierdoor kunnen de boeren hun schulden bij de banken niet op tijd betalen. Dit zorgt ervoor dat de banken boeterente in rekening brengen.Volgens Oemraw maken de opkopers ook misbruik van de situatie, want de opkopers nemen de padie bij de boeren en nadat deze verkocht zijn, worden de boeren uitbetaald. In deze weten de boeren niet hoeveel er verkocht is en welk tarief er gehanteerd is door de opkoper om de padie te verkopen. “De opkopers zeggen steeds dat ze open prijs hanteren, maar dat is nadelig voor de boeren.”
Oemraw zegt dat vrijdagochtend een groep van ontevreden rijstboeren de Henarbrug had gebarricadeerd. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij een vergadering gepland. “In deze vergadering zal de padieprijs vastgesteld worden.” De voorzitter zegt dat volgens zijn berekening de prijs van een baal padie niet minder dan SRD 1050 moet zijn, omdat de boeren heel veel aan brandstof hebben uitgegeven voor hun pompen. Hiermee werden hun arealen bevloeid.
De prijzen van de verschillende inputs zijn enorm gestegen en de beloofde hulp van de overheid is helemaal uitgebleven. Hij zegt verder dat alle kosten van nutsvoorzieningen, levensmiddelen omhoog zijn gegaan. De boeren hebben ook kinderen, die in de stad studeren. “Het is niet te doen.”