Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is al begonnen met de uitfasering van kwik. “Import van alle kwikhoudende producten wordt per 1 januari 2025 vergunningplichtig”, zei minister Marciano Dasai van ROM donderdag in het parlement tijdens de behandeling van de Milieu Raamwet.
De bewindsman zei dat er al overleg hierover is geweest met het Ministerie van Economische Zaken. Hij deelde verder mee dat zijn ministerie een roadmap met een communicatieplan ontwikkeld heeft met over het uitfaseren van kwikhoudende producten. “Nu moet dit plan uitgevoerd worden door met alle stakeholders in overleg te gaan.”
Hij benadrukte dat hierbij er rekening gehouden moet worden met het Minamata-verdrag. Dit is een mondiaal bindend verdrag dat veertig artikelen bevat. Deze artikelen gaan over de risico’s van kwik voor de menselijke gezondheid en het milieu. De naam van het verdrag verwijst naar de Japanse stad Minamata, waar de bevolking in de jaren 1950-1960 het slachtoffer werd van een kwikvergiftiging, meer bekend als de Minamataziekte. Het doel van het verdrag is het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu tegen antropogene uitstoot van kwik en kwikverbindingen.
Het doel van de regering is om de uitfasering binnen een redelijke termijn te realiseren. Het streven is erop gericht uitfasering binnen 5 jaar te voltooien. Dasai erkent dat het een uitdaging is om dit doel binnen deze tijdslimiet te bereiken. Hij belooft dat er een gedetailleerd plan zal worden uitgewerkt om deze ambitieuze doelstelling te halen. De regering blijft vastberaden om actie te ondernemen tegen de schadelijke effecten van kwik en streeft naar een duurzame aanpak voor een gezondere toekomst voor de burgers en het milieu.