“Het is niet de president die de opdracht geeft, de uitvoerende macht doet wat zij moet doen”, dat is de reactie die regeringswoordvoerder Alven Roosveld geeft op de kritiek geleverd op de verrichte aanhoudingen in de afgelopen dagen in een gesprek met Key News. In een korte periode zijn in de maand maart drie mensen aangehouden, die volgens de politie in overtreding zijn van artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht. De laatste was Raoul Abdoelrahman, die op 17 maart is opgepakt door de politie. Hij is nu officieel, in overleg met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld en opgesloten voor belediging van de president, opruiing en bedreiging. Bij overtreding van de wet riskeer je vijf jaar gevangenisstraf.
NDP-topper Stephen Tsang vindt het hypocriet dat de wet nu te pas en te onpas wordt gebruikt door de huidige regering. “Deze zelfde gasten schreeuwden moord en brand over muilkorfwetten toen we bezig waren met het elektronische rechtsverkeer, terwijl het toen niet het geval was”, zegt Tsang. “Ze schreeuwden toen dat we die wet voor beledigen van de president zouden misbruiken, maar dat was nooit gebeurd. Integendeel passen zij het te pas en te onpas toe. Hoe hypocriet kun je zijn?” vraagt Tsang zich af die van mening is dat het na twee jaar aanzitten van de regering, nu duidelijk te zien is met wie we te maken hebben. “Nu zien we hoe de maskers vallen”.
Dat er zoveel stennis wordt gemaakt, vooral vanuit de oppositie, vindt Roosveld een “aangestuurde selectieve verontwaardigheid”. Hij is van mening dat als men niet blij is met de wet, er een wetsvoorstel kan worden ingediend volgens de geldende structuren. “We staan er open voor. We leven in een democratie, maar omdat we leven in een democratie kunnen we niet de wet naast ons leggen en selectief de wetten naleven. Want dan kunnen we ons kiesstelsel ter zijde leggen”, benadrukt Roosveld.
Hij geeft ook aan dat de wet niet door de president is gemaakt, maar integendeel deze is komen aantreffen, aangescherpt door de vorige regering. “Wij leven slechts de wet na.” Dat er sprake zou zijn van niet naleven, omdat het koloniale wetten zijn, is voor Roosveld geen argument. “Er zijn zoveel koloniale wetten, moeten we die ook dan niet naleven”, vraag de regeringswoordvoerder zich af. Roosveld benadrukt nogmaals dat het niet de president is die de wetgeving maakt en de president is ook niet bezig met het effectueren van de wet. “Maar, omdat het op dit moment in de politieke molen past van politieke opposanten, om heel selectief verontwaardig over te doen. Het is geen regel van Chan, maar van Suriname,” meent Roosveld.
Volgens Tsang worden een voor een de mensen opgepakt die maar enige kritiek leveren op het beleid. “Kennelijk met de bedoeling om te intimideren. Dat zien we ook bij wat er gebeurd is met Jason Pinas. Dit zijn taferelen die passen bij een autoritair en fascistisch regime”, zegt Tsang die aanvult dat 10 jaar lang Bouterse onterecht voor dictator werd uitgemaakt. “Maar we zien dat de president zich juist gedraagt als de dictator waarvan hij Bouterse beschuldigd”, haalt Tsang fel uit. Hij geeft verder aan dat mensen voorbijgaan aan de gevoelens van mensen die slechts hun frustraties uiten. “Maatregelen worden steeds verzwaard op een volk dat al letterlijk verzuipt, vooral in het binnenland. Marktventers van de Joden Breestraat en Tourtonnelaan worden verwijderd, terwijl mensen niet uitkomen. De kruik gaat zolang te water totdat zij barst”, zegt de NDP-topper.