Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet binnen zeer korte tijd met een crisisplan komen voor acute behandeling van kinderen met het thans heersende ziektebeeld diarree, braken en koorts.
Het is de gezondheidsautoriteiten inmiddels bekend welk virus de symptomen veroorzaakt bij vooral baby’s. Het gaat om het rotavirus, dat vooral uitdroging, diarree en koortsverschijnselen teweeg kan brengen bij pasgeborenen en jonge kinderen.
Er zijn bijzondere voorbereidingen getroffen om het rotavirus aan te vechten, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Hij vertelde voor aanvang van de ministerraadsvergadering woensdag dat enkele momenten voor zijn aankomst bij het regeringsgebouw de informatie bekend werd om welk virus het specifiek gaat. Momenteel is er volgens hem ook een stijgende trend te merken ten aanzien van de besmettingen.
Besmetting bil naar mond
De bewindsman adviseert ouders om vooral de hygiëne in acht te nemen, omdat het gaat om een zeer besmettelijk virus, waarbij de besmetting geschiedt van via de bil naar de mond. “Kinderen die krijgen de besmetting door aan hun mond of aan hun pamper te gaan zitten. Ze komen in contact met ontlasting en gaan dan aan hun speelgoed en zetten het ook in hun mond”, legt de minister uit. Hij geeft mee dat volwassenen ook drager van het virus kunnen zijn, maar veel mildere klachten zullen ervaren. Sommige volwassen personen zullen er helemaal geen klachten van krijgen.
Noodfaciliteit
Ramadhin zegt dat de autoriteiten momenteel druk bezig zijn met de aanpak ten aanzien van het indammen van het virus. “Waarschijnlijk wordt er een noodfaciliteit voorbereid bij het AZP voor kinderen met deze symptomen.” Ramadhin zegt dat hij zich heeft laten vertellen dat er 15 jaar terug al zo’n uitbraak was. “Misschien niet zo groot, maar we hebben ook de mogelijkheid om nu te testen op het rotavirus. Dus wij hebben dat gedaan, maar in principe gaat het niet om welk virus het gaat, omdat virale gastroenteritis, ongeacht de verwekker, dezelfde klachten geeft en ook de behandeling en aanpak hetzelfde zijn”, merkt de bewindsman op.
Voorzorg
De minister vertelt dat bij besmetting er genoeg vocht ingenomen moet worden. Het braken moet gestopt worden en er moeten ondersteunende medicijnen gebruikt worden. Het virus zelf kan niet behandeld worden. “Virussen zijn wat wij noemen self limiting diseases. Dus doe je iets of doe je niets het zal stoppen, maar je moet wel die levensbedreigende symptomen aanpakken.”
Het is de bedoeling dat de virologen en andere deskundigen hun adviezen uitbrengen aan de belanghebbende autoriteiten. Deze instanties zullen op hun beurt heel gauw informatie uitwisselen met de gemeenschap. Ramadhin adviseert in het bijzonder dezelfde voorzorg als bij het Covid-19-virus, te weten: handen wassen. “Als u ergens gaat waar er kinderen zijn, gaat u de kinderen niet zomaar aanraken. Daarmee kunnen we helpen verdere besmettingen te voorkomen.”