“De samenleving maakt een hele poeha van en zorgt zelf voor de problemen. De rush is niet noodzakelijk”, zegt Roy Boedhoe, directeur van Roy Boedhoe Enterprises (RBE) over de rush die momenteel heerst bij de pompstations.
Hij geeft aan dat RBE genoeg brandstof heeft, maar er wordt niet volop aan de pompstations geleverd. “We leveren bij mondjesmaat. Als we a la dol leveren, dan zijn we binnen enkele dagen leeg. We willen zo lang mogelijk rekken, daarom leveren we de brandstof bij de pomp bij mondjesmaat.” Hij zegt dat de rush bij de pompstations momenteel te hoog is, waardoor binnen een halve dag de pompstations weer leeg zijn. “Mensen tanken normaliter voor enkele honderden SRD’s, maar door de rush tanken de mensen nu voor duizenden SRD’s, wat niet noodzakelijk is.”
Hij meent dat er geen problemen zullen ontstaan als de burgers gewoon normaal tanken. “Als je abnormaal tankt en zelfs in jerrycans brandstof koopt, dan ontstaat deze situatie.” RBE heeft nog genoeg brandstof om de samenleving 11 tot 12 dagen te voorzien van brandstof onder de normale omstandigheden, maar als de rush blijft voortduren, dan zal al deze brandstof binnen enkele dagen zijn verkocht. De aanvoer van de volgende lading brandstof uit het buitenland zal pas over 8 of 9 dagen plaatsvinden. “Dus we moeten zuinig zijn.”
Boedhoe wil niet praten over de schulden die de regering heeft bij zijn bedrijf. “De Staat is bezig met ons en het wordt ingelopen. We hebben geloof in de Staat.” Ook hij wil graag net als Shell/Sol af van het subsidiëren van brandstof. “We subsidiëren al jaren, maar vanwege een aantal omstandigheden is de subsidie de afgelopen periode heel hoog geworden.” Hij haalt aan dat de prijs van brandstof op de wereldmarkt nu tussen de USD 70 en 80 per barrel ligt, maar op de dag waarop China weer volop begint met de productie, dan zal de prijs van brandstof weer stijgen naar USD 130 en 140. China, die een van de grootste economie heeft in de wereld, zit momenteel in een lockdown vanwege het coronavirus.
Boedhoe vindt het terecht dat Shell/Sol niet meer wil subsidiëren en haar schulden betaald wil krijgen. “Hoe lang zal je als bedrijf dit volhouden? Je moet marktconform werken?” Hij weet dat bij een marktconforme prijs van brandstof de samenleving het heel moeilijk zal krijgen. “Je moet roeien met de riemen die je hebt en je moet tanken aan de hand van jouw budget.”
Hij garandeert dat de brandstofprijs binnenkort omhoog zal gaan. “De brandstofprijs moest eigenlijk sinds
oktober, november hoger dan SRD 30 geworden zijn. De regering wilde populistische maatregelen treffen door te blijven subsidiëren. Nu zit de regering met nog meer schulden.”