Maar liefst 8.060 e-ID-kaarten liggen al jaren onaangeroerd op de verschillende Bureaus voor Burgerzaken (BvB). Het gaat om documenten van burgers die wel kiesgerechtigd zijn, maar hun kaart nooit zijn komen afhalen.
Directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) maakte dit dinsdag bekend in het programma Tak Kon Mit Mi. Volgens haar vertegenwoordigt dit aantal ongeveer twee procent van het totale aantal kiesgerechtigden. “Intussen heeft 96 procent van deze groep zijn of haar e-ID-kaart wél opgehaald,” aldus de directeur.
Ze wijst erop dat paspoorten vernietigd kunnen worden wanneer deze na zes maanden niet worden afgehaald, maar dat dit bij e-ID-kaarten niet mogelijk is. “Dat is wettelijk niet geregeld,” verklaart Kanapé-Pokie. Ze benadrukt dat sommige aanvragen zelfs dateren uit 2019. “Dit biedt ons echter wel een kans om te onderzoeken of deze personen nog in het land zijn. Op basis van deze gegevens kunnen we het CBB-bestand opschonen.”
Wat haar eveneens zorgen baart, is dat ruim 9.600 kiesgerechtigde burgers nog géén aanvraag hebben gedaan voor een e-ID-kaart. Zij lopen nog rond met een oude ID-kaart die officieel niet meer geldig is. “In veel gevallen blijken deze mensen hun zaken te regelen met een paspoort of rijbewijs. Maar het is ook mogelijk dat zij inmiddels niet meer in Suriname verblijven,” aldus Kanapé-Pokie.