“Ik roep de werkende klassen, vooral de ambtenaren, op om massaal op straat te gaan als dit wordt doorgedrukt”, zegt vakbondsleider Michael Sallons over de wijziging van de personeelswet, waarin hoogstwaarschijnlijk ‘no work no pay’ geïncorporeerd zal worden.
Sallons zegt dat als dit wordt doorgedrukt, de werknemers dan gedoemd zullen zijn aan de grille van de werkgevers. “Je kan dan niet opkomen voor je rechten en ik ben er fel tegen. Als men tegen wordt gehouden om actie te voeren, dan kan de vakbeweging ophouden te bestaan.” De oppositie en zelfs bepaalde coalitieleden zijn fel tegen deze wijziging en de vakbondsleider hoopt dat dit niet doorgedrukt wordt.
Hij vindt dat dit erger is dan dictatoriaal gedrag. “Ik heb geen woorden hiervoor, want dit is het vernietigen van de grondwet. In de grondwet staat al dat we het recht hebben om in actie te gaan. De overheid heeft niets te maken met het volk en lapt de hele grondwet aan de laarzen.” Sallons haalt aan dat als dit doorgedrukt wordt, bestaat de mogelijkheid dat hij zal stappen naar het Constitutioneel Hof om deze wet te toetsen.
Ook collega-vakbondsleider Imro Edam is fel tegen de wijziging van de personeelswet. De zaken in de personeelswet zijn heel goed geregeld, dus hij weet niet waarom de regering hieraan wil gaan. Hij was voorbereid hierop en heeft een plan B, die hij nog niet wil bekend maken. Edam zag dit al vorig jaar aankomen op basis van de manier waarop het land geleid wordt. “Ik ben niet bang voor geen enkele wet van de regering. Als vakbond moet je ervoor zorgen dat de werknemers voor de actiedagen uitbetaald worden. Ik ben al voorbereid.”
Hij meent dat dit zeker doorgedrukt zal worden. De vakbondsleider haalt ook uit naar de parlementariërs die eens zijn met deze wijziging. “Het zijn mensen die nooit voor een werkgever gewerkt hebben en altijd middels de politiek zaken gedaan hebben gekregen. Deze mensen hebben geen gevoel voor de werkende klasse.” Hij vindt dit een vorm van dictatoriaal gedrag. “Er zijn een aantal dingen die niet mogen gebeuren, maar we blijven alles accepteren.” Vorig jaar zijn er enkele acties geweest en door de aanstaande lasten verzwarende maatregelen ziet de regering nog meer acties aankomen, daarom wil men deze wijziging brengen aan de personeelswet. Aldus Edam.
Vakbondsleider Robby Naarendorp is heel kort over deze kwestie en zegt dat als het gaat om georganiseerde acties van vakbonden, dan mag ‘no work no pay’ niet toegepast worden. “Als het om individuele en wilde acties gaan, dan is het wat anders.”