Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), gefinancierd door de Europese Unie (EU) en uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), is vandaag officieel afgesloten met de ingebruikname van Suriname’s eerste verwerkingslijn voor cassavepap bij Marthiland in Para.
Tijdens de ceremonie, die vertegenwoordigers van de overheid, de EU, FAO, de private sector en agrarische bedrijven uit heel Suriname samenbracht, werd het project symbolisch overgedragen. De nieuwe verwerkingslijn is gerealiseerd via het Matching Grant Facility-programma van SAMAP en vormt een belangrijke stap in de modernisering van de Surinaamse landbouwsector.
“We vieren vandaag niet alleen de afronding van een project, maar de start van een nieuw hoofdstuk in de landbouwtransformatie van Suriname,” zei EU-ambassadeur René van Nes. Hij benadrukte dat de Europese Unie trots is te hebben bijgedragen aan een initiatief dat tastbare en duurzame resultaten oplevert: sterke systemen, veerkrachtige ondernemers en nieuwe infrastructuur.
In de afgelopen jaren ondersteunde SAMAP ruim 200 boeren, coöperaties en agrarische bedrijven in alle tien districten van Suriname. Daarbij werden meer dan 14.000 stuks landbouwapparatuur en diensten geleverd, gericht op het versterken van waardeketens voor onder meer wortel- en knolgewassen, groenten, fruit en non-timber bosproducten.
Gillian Smith, waarnemend FAO-vertegenwoordiger voor Trinidad en Tobago en Suriname, noemde de ingebruikname van de verwerkingslijn “een investering in banen, innovatie, gezondheid en trots.” Zij prees de samenwerking tussen agrarische bedrijven, kleine boeren en ondersteunende instellingen.
De nieuwe cassavepap verwerkingslijn is het resultaat van een partnerschap tussen Marthiland en het Jack Lie A Fat Agrobedrijf, in samenwerking met een netwerk van twintig cassaveproducenten. Dankzij cofinanciering vanuit de private sector en technische begeleiding door FAO kan nu lokaal kant-en-klare cassavepap voor baby’s en gezinnen worden geproduceerd.
Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, sprak zijn waardering uit voor de behaalde mijlpaal. “Dit project toont aan hoe beleid, internationale steun en ondernemerschap elkaar kunnen versterken. De regering blijft zich inzetten voor een landbouwsector waarin agrarische bedrijven kunnen groeien,” aldus de minister.
Ook Jonas van Ravenswaay, directeur van Marthiland, benadrukte de gezamenlijke inspanning die heeft geleid tot dit resultaat. “De samenwerking met FAO, het ministerie en onze partners was cruciaal. De steun vanuit het SAMAP-team, van concept tot installatie, was uitzonderlijk,” zei hij.
Het evenement omvatte tevens een live demonstratie van de verwerkingslijn en een mini-agro-expo met producten van door SAMAP ondersteunde bedrijven. In de slotwoorden werd de blijvende impact van SAMAP en de verdere inzet van FAO en haar partners voor de groei van de landbouwsector in Suriname onderstreept.
Het Matching Grant Facility (MGF) bood via een competitief proces investeringssteun aan meer dan 200 boeren, landbouworganisaties en agrobedrijven met sterke projectvoorstellen. Ondersteuning werd geboden in de vorm van apparatuur voor landbouw en voedselverwerking en geselecteerde landbouwdiensten.
SAMAP, gecoördineerd door de Surinaamse overheid via het ministerie van LVV, en gefinancierd door de EU, leverde een belangrijke bijdrage aan duurzamere en competitievere landbouwproductie in Suriname, gericht op een betere markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en non-timber forest products.