Het maken van een duidelijke vertaalslag van informatie naar het volk was donderdag de rode draad tijdens de Round Table Local Content and Labour Market Development discussie bij de Suriname Oil and Gas Summit.
Er is gesteld dat er geen formule of handleiding bestaat voor een betere totstandkoming van een gunstige olie- en gasindustrie. “We moeten kijken naar wat er in Suriname speelt”, zegt Carissa Essed, bachelor in chemical engineering. Ze merkte op dat er al studies zijn gedaan in het kader van dit vraagstuk en het de bedoeling is dat Suriname hierop moet inspelen. “In plaats van de vraag te stellen wat de industrie voor ons kan betekenen moeten wij de vraag stellen wat wij als actor kunnen betekenen.”
Effectiever communiceren
Chris Chapwanya, media en communicatie professional uit Guyana zegt dat de landen die in de olie- en gassector bewegen effectiever kunnen gaan communiceren. De uitdaging is dat veel wat gebeurt binnen de industrie niet bekend en verstaanbaar is voor de doorsnee burger. “Mensen weten niet hoe technisch dingen zijn en hoe het werkt. In staat zijn om te verklaren hoe dingen werken is de kunst om de samenleving te laten weten hoe en wat.”
Debora Benjamin, directielid bij de ASCO bedrijvengroep van Trinidad en Tobago zegt dat er technische assistentie geboden kan worden aan Suriname in zijn groei binnen de olie- en gasindustrie. Ze meent dat de bedrijven getraind moeten worden om hetgeen de internationale industriebedrijven willen, te kunnen bieden. “Zichtbaarheid is nodig zodat er begrip is voor de samenleving. Het publiek moet ook weten wat er gebeurt.”
Gemeenschap sterk maken
Sunaina Mohan, president bij de American Association Petroleum Geologist Young Professionals Chapter Suriname merkt dat de gemiddelde burger in haar ogen niet weet wat er in de olie- en gassector gaande is, terwijl deze informatie bijzonder belangrijk is. “Leiderschap is een pre zodat de gemeenschap ook sterk gemaakt wordt voor de uitdagingen die komen.”
Minister Steven Mac Andrew zegt dat het overheidsapparaat mensen de kans zal bieden om in de private sector te werken. Deze mensen zullen vrijwillig het overheidsapparaat kunnen verlaten. Er zullen ook trainingen via de Inter-American Development Bank (IDB) op touw gezet worden ten behoeve van mensen die in de olie- en gassector willen werken.
Het plan is naar de IDB voor goedkeuring. Er zal ook veel aandacht besteed worden aan de werving van mensen die willen participeren. De bewindsman merkte ook op dat de overheid ervoor zal zorgen dat de olie- en gasindustrie de andere sectoren in Suriname niet negatief beïnvloedt.
Er is tijdens de discussie ook gesproken over de risico’s van Suriname als land dat alle capaciteiten op het spel zet.
Chapwanya zegt dat de grootte van de ontdekkingen zal bepalen hoe men naar Suriname zal kijken
Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47 zegt, dat het van eminent belang is dat er kennis is van wat zal spelen binnen de olie- en gassector.” We moeten goed beleid hierop los kunnen laten, maar we moeten weten wat wij kunnen bieden en wie wij daarvoor moeten klaarstomen.”
Balans
We moeten weten waarvoor wij onze mensen klaarmaken, was een opmerking uit de zaal van socioloog Reynold Simmons. Er moeten genoeg data van bedrijven beschikbaar zijn voor belanghebbenden. Sherida Mormon, econoom, zegt dat elke sector de druk voelt dat die niet genoeg mensen heeft die geschikt zijn om bij hem te werken. Het is daarom voor haar belangrijk dat er een balans gevonden wordt tussen de private sector, overheid en andere sectoren. “Het moet niet zo zijn dat sectoren leeg geplukt worden.”
Jemma Langley, hoofd van Permanent Local Content Commitee van het secretariaat van het ministerie van energie en industrie van Trinidad en Tobago zegt dat er geïnvesteerd moet worden in scholen van potentiële arbeiders in de energiesector. Dit kan volgens haar door te beginnen bij de universiteiten en ander hogere opleidingsinstituten. Ze meent dat er een portfolio gehanteerd moet worden voor langetermijnplanning om zaken gedaan te krijgen in de energiesector. Chapwanya zegt dat de grootte van de ontdekkingen zal bepalen hoe men naar Suriname zal kijken. Het is belangrijk dat er strategische communicatieplannen gemaakt worden om publieke bewustwording op gang te brengen.