De religieuze organisatie Sanatan Dharm Mahasaba heeft haar leden gevraagd dit jaar rekening te houden met de nog geldende Covid-regels. “Hoewel er een versoepeling is, stellen wij van Sanatan Dharm Mahasabha Suriname en de hindoegemeenschap toch voor dat we het kwade (het niet naleven van de maatregelen) niet nog eens een keer de kans geven dat wij geraken in een zesde golf die nare gevolgen kan hebben voor ons allen. De kern van het phagwafeest is nog steeds dat het kwade wordt overwonnen”, stelt Pandit Jaiyant Sewgobind, woordvoerder van de organisatie. Daarbij wordt ook een beroep op de samenleving gedaan.
“Hiervoor zullen wij voorop moeten stellen om in clusterverband of familiekring het holifeest te vieren, met zo min mogelijk contact en om toch niet met meer dan 50 mensen bijeen te zijn. Wij moeten ook offers kunnen brengen door alleen bijeen te komen om te bezinnen over hetgeen dat zich de afgelopen jaren heeft afgespeeld”, aldus de woordvoerder.
Gebruikelijk is dat op scholen het holifeest uitbundig wordt gevierd. Maar dit is ook dit jaar aan banden gelegd en terecht, vindt Sewgobind. “Het is altijd een gewoonte geweest dat op scholen het phagwafeest uitbundig wordt gevierd. Helaas is dit het afgelopen jaar niet doorgegaan vanwege de ernst van de pandemie. Het
Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft voor dit jaar uit voorzorg en veiligheid van studenten, leerkrachten en in het bijzonder de gemeenschap van Suriname geen vrijbrief gegeven Phagwa te vieren, wat wij moeten waarderen en respecteren.
“Phagwa is een kleurrijk feest met, zoals gebruikelijk voor religieuze gedenkdagen, een diepere boodschap. “Holi is terug te vinden in de vele hindoegeschriften en daarin staat dat het goede de overwinning krijgt op het kwade. Voor de Sanatan Dharm Maha Sabha is het belangrijk dat de hindoegemeenschap samen met het feesten de origine van dit feest hoog in het vaandel houdt door het opvolgen van de regels als bij elke andere hindoefeestdag”, zegt Sewgobind.
“Het is belangrijk dat wij dagen vooraf beginnen te vasten, bezinnen en vooropstellen om dan met de regels van het hindoeïsme het komend jaar te leven. Hiervoor is het belangrijk om op de dag van Phagwa, welke het nieuwjaar is van ons hindoes, de dag te beginnen om in de mandir diensten te houden en vervolgens, van daaruit het feest te beginnen” stelt Sewgobind
De geestelijke geeft mee dat het phagwafeest aan de mensheid voorhoudt dat de negatieve kwaliteiten die diepgeworteld zijn in de mens zoals: ego, gehechtheid, woede, haat, angst, jaloezie, hebzucht, eigen belang en arrogantie ons beperkt om het hogere spirituele niveau te bereiken en zo de verschillende kleuren die wij in de positieve kwaliteiten van elk mens, cultuur, gemeenschap en religie kunnen terugvinden, om die te kunnen stimuleren middels respect en waardering om zo een betere wereld te creëren.
Phagwa wordt dit jaar gevierd op 18 maart en is gelijkgesteld aan de zondag.