President Chandrikapersad Santokhi geeft aan de vooravond van Keti Koti aan dat “vrijheid het hoogste goed is dat de mens bezit”. Dit zei de president op 30 juni op het presidentieel paleis in een bijeenkomst met het Nationaal Comité Slavernijverleden.
Santokhi geeft aan dat de vrijheid te allen tijde behouden moet worden en moet leiden tot welvaart en welzijn van de samenleving. Hij geeft in zijn toespraak verder aan dat geen enkele vorm van slavernij meer moet worden geduld en dat liefde en respect moeten prevaleren. “Als president zal ik alles wat in mijn vermogen ligt doen, om de vrijheid te behouden en de woon- en leefomstandigheden van alle landgenoten te verbeteren.”
Hij deed ook de belofte dat de regering meer tijd, energie en middelen zal investeren in groepen met een achterstand, waardoor meer gelijkwaardigheid komt in de samenleving. Het is de taak van de regering om de uitdaging die dit met zich meebrengt te overbruggen. Herstel van slavernijverleden dient op een zodanige wijze te geschieden dat dit leidt tot versteviging van de natie.
Zowel Johan Roozer en Siegmien Staphorst, de voorzitters van het Nationaal Comité Slavernijverleden en voorzitter Raad van Advies van het Nationaal Comité Slavernijverleden zijn ingenomen met de ontvangst op het paleis. Staphorst gaf aan dat de verschillende Afro-organisaties zich hebben gebundeld in maart. Als voornaamste doel hebben ze de positie van de Afro-Surinamers aan de orde te stellen. Ook zegt Staphorst dat de organisaties de plicht hebben om koloniale gebeurtenissen te verwerpen en ook mensen bewust te maken over deze periode en het ontwikkelen van de eigen identiteit.
Roozer gaf in zijn toespraak aan dat het slavernijverleden gezien moet worden als een vraagstuk, de historische sporen van slavernij niet meer gewist, maar wel moeten worden voorkomen. Hij legde de nadruk op het tot stand brengen van echte en duurzame vooruitgang, alsook het hooghouden van menselijke waarden.