De acties beginnen het karakter te krijgen van destabillisatie. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi tijdens een spoedpersconferentie van de regeringstop.
“We zien zijdelings betrokkenheid van politieke partijen en of mensen”, zegt de president. Er moet gewaakt worden voor de veiligheid van ons land. Want niet alleen in Paramaribo vinden er acties plaats, maar ook in Brokopondo.” De president zegt dat deze acties niet op conto geplaatst kunnen worden van de andere actievoerenden. Santokhi zegt dat hij het jammer vindt dat de acties ook een etnische tendens hebben en er uitspraken worden gedaan die meer kwaad dan goed doen.
Crisisveiligheidsteam
Er is daarom een crisisveiligheidsteam samengesteld onder leiding van de minister van Justitie en Politie en minister van Defensie. Er moet goed overleg zijn met de ordediensten van de overheid en er moet volgens de president vooral gewaakt worden voor kwaadwilligen. “Mensen kunnen wel goede bedoelingen hebben, maar we moeten waken voor kwaadwilligen daarbuiten”, zegt de president.
Formeel
Voor wat betreft de protestacties in Paramaribo zegt Santokhi dat hij bereid is te praten over alle punten die de actiegroep bekend heeft gemaakt via de media. Echter, hij vraagt dat de eisen formeel worden gericht aan zijn kabinet. “Ik heb ze dus gevraagd om een brief te richten aan mij, omdat er richtlijnen en protocollen zijn.”
Reçuschandaal
Er is ook gevraagd aan het Openbaar Ministerie om meer informatie te geven over het reçuschandaal van de Centrale Bank van Suriname en het Ministerie van Financiën en Planning. Echter, Santokhi geeft aan dat het OM bij zijn standpunt blijft. Het onderzoek is nog gaande en het OM heeft aangegeven dat het later op de dag zal uitkomen met zijn eigen statement over het onderzoek.