De benoeming van de procureur-generaal, zoals dat staat in onze grondwet, staat los van de politiek. Dat zegt de president Chandrikapersad Santokhi op de kritieken die worden geleverd door zijn regeringspartner.
De ABOP heeft aangegeven niet eens te zijn dat Garcia Paragsingh is gekozen als PG en dat het besluit tot benoemen van haar is gebeurd toen de vicepresident, Ronnie Brunswijk niet aanwezig was. “Onze grondwet vraagt juist dat er geen politieke bemoeienis moet komen bij de benoeming van de PG en het is mijn taak dat het ook zo gebeurt”, zegt Santokhi.
Santokhi geeft toe dat er in politieke constellaties goed overleg moet plaatsvinden “Dat overleg is geweest en zal verder worden gecontinueerd zodat iedereen betrokken is en iedereen de benoeming kan ondersteunen”, zegt Santokhi.
De president benadrukt dat voor het benoemen van de PG er binnen de regering een top overleg is geweest en dat de benoeming volgens de nodige procedure en protocollen is verlopen. De benoeming van de PG is volgens de president een proces dat al jaren gaande is en dat de PG al jaren heeft waargenomen in de functie. “Er is ook advies gegeven van het Hof op basis van de grondwet en er waren geen beletselen om de PG formeel in haar functie te benoemen.”
Paragsingh zal 10 augustus officieel beëdigd worden tot PG. De ABOP heeft in een eerder bericht aangegeven hoe zij kunnen voorkomen dat de benoeming van Paragsingh zal kunnen plaatsvinden. Voor het kunnen benoemen van de PG moet er een resolutie getekend worden door de minister van Justitie en Politie. Dit ministerie wordt bemand door de ABOP. Er zal naar zeggen van ABOP opdracht worden gegeven aan de JusPol minister, Kenneth Amoksi, om deze resolutie niet te tekenen. Echter is in een staatsbesluit van 1996 aangegeven dat de president deze resolutie kan tekenen en kan aanwijzen welke minister met de uitvoering van de resolutie belast zal zijn.