Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van donderdag is president Chandrikapersad Santokhi ingegaan op tal van vragen en kwesties geponeerd door zowel de coalitie als oppositie. In zijn betoog heeft de president voorgehouden dat het voor zijn regering geen gemakkelijk jaar is geweest. “Het is een jaar geweest waarin we moeilijke en soms pijnlijke maatregelen hebben moeten nemen. Het is een jaar waarin we de urgentiefase van ons regeerprogramma hebben uitgevoerd, met inkomstenverhogende maatregelen, uitgavenverminderende maatregelen, maar ook sociale maatregelen ten behoeve van de samenleving”, houdt de president voor tijdens zijn toespraak.
De maatregelen getroffen door de regering zouden de ontwikkeling en gezondmaking van ons land bijzonder moeten dienen. Santokhi onderkent dat deze veelal de populariteit van de regering teniet doen. Maar hij weet ook dat met de pandemie deze maatregelen zwaar vallen bij grote delen van de samenleving.
Onafwendbaar en noodzakelijk
Desondanks geeft de president aan dat de maatregelen hoe impopulair dan ook, onafwendbaar en noodzakelijk waren. Met de staatsbegroting voor het dienstjaar 2022 heeft de president een vrij ambitieus plan voorgehouden, dat volgens hem moet zorgen voor het economisch herstel van ons land. Hij spreekt over een hervorming van de economie, gestoeld op de sociale en maatschappelijke agenda. “De hervormingen zijn gericht op het verbreden en versterken van het midden- en kleinbedrijf, het scheppen van werkgelegenheid, effectiever uitvoeren en vereenvoudigen van het sociaal beleid met daarbij ook armoedebestrijding”, zegt Santokhi.
Olie – en gaseconomie
Ook moet er gekeken worden naar de olie- en gaseconomie die naar zijn mening veel kunnen betekenen voor de verdere ontwikkeling van ons land en welvaartsontwikkeling. “Dat betekent local content, bedrijvigheid, werkgelegenheid en een extra boost in onze welvaartsontwikkeling”, zegt Santokhi. Hij vult aan dat de samenleving productiegericht moet worden ingezet en de nodige tools daarvoor moeten worden gebruikt. “Tools zoals goed onderwijs voor de toekomstige generaties en marktbehoefte in de vorm van opleiding, scholing, training op verschillende niveaus.”