Als het aan president Chandrikapersad Santokhi ligt, hoeft hij geen excuses moeten aan bieden aan de Vereniging van Economisten in Suriname. “Ik heb geen namen genoemd”, zegt hij duidelijk tijdens de regeringsraad persconferentie.
Santokhi heeft afgelopen weekend uitspraken gedaan als partijvoorzitter van de VHP dat een gezaghebbende economische organisatie vereniging alleen maar blijft klagen, ongeacht als de wisselkoersen aan het stijgen zijn of dalen. “Wel laten ze een spiegel voor zichzelf houden en zichzelf gaan beoordelen. Ze moeten zich voorlopig ook niet bezig houden met de economie, want ze hebben er geen verstand van”, geeft Santokhi aan in politieke taal. Hij geeft verder aan dat als zij meer willen weten over de economie “dan den musu kon na Chan” haalt de president uit.
De VES heeft zich uitgelaten over deze uitspraken en vinden deze ontoelaatbaar. De Vereniging van Economisten verwachtte dan ook dat het staatshoofd zijn verontschuldigingen zou aanbieden hierover. Er zou volgens hem geen redenen daartoe zijn. “Dat ze zich aangesproken voelen is niet mijn probleem. Wat de bedoeling van die boodschap is geweest is dat er gezaghebbende organisaties zijn die het beter zou kunnen weten en de burgers beïnvloeden. Je hoeft niet van ons te houden, maar vertel het ware verhaal”, zegt Santokhi.
Santokhi verwijst naar wat zijn regering heeft aangetroffen na de verkiezingswinst in 2018. De situatie toen was volgens Santokhi een negatieve internationale reserve. “De reserve is in drie jaar tijd naar SRD 1.2 miljard gegroeid.” Volgens de president is de situatie in ons land aanzienlijk verbeterd vergeleken met drie jaren terug. Ons land kon slechts drie weken de importen dekken, nu is dat gegroeid naar zes maanden volgens de cijfers van de regering.
Santokhi geeft met een aantal voorbeelden duidelijk aan dat er wordt gewerkt door zijn regering. Er wordt vanuit de VES kritisch gekeken naar het beleid van de regering, echter is de president van mening dat ze hiermee de samenleving in de war brengen. “Er is zoveel veranderd met betrekking tot onze economie en er is gewerkt aan stabiliteit, met een zwaar programma en daarop kun je me inderdaad bekritiseren”, zegt Santokhi.
Hij onderkent dat de samenleving een hele hoge prijs heeft betaald en dat velen sociaal zijn geraakt door de zware maatregelen. In totaal hebben meer dan 100.000 behoeftigen zich opgegeven voor steun bij de overheid. De president onderkent de offers die zijn gebracht door de samenleving en praat over ‘teruggeven’ aan de samenleving.
“Ondanks de beperkingen die zijn opgelegd door het IMF hebben we resultaten geboekt en krijgen enorm veel waardering van de internationale instituten en onze eigen mensen kraken je af, dat was mijn boodschap toen”, zegt Santokhi. Hij vraagt zich af als men niet blij is dat het beter gaat met het land en roept op om objectief te blijven. “You nafu lobi mi, maar laten we eerlijk kijken naar de positieve dingen.”