Suriname heeft nog een schuld te herschikken met China, dat is een van de laatste schulden binnen het IMF-traject van Suriname, die zij nog moeten herschikken. President Chandrikapersad Santokhi is hoopvol en wenst in november al een herschikkingsdeal te kunnen sluiten met China. Dat zegt de president in zijn interview met Financial Times.
De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin zal in november afreizen naar China om tot een herschikkingsakkoord te komen. De onderhandelingen met China hebben lang geduurd. Suriname heeft een schuld van ongeveer USD 540 miljoen bij China lopen. Zo zijn alle projecten met China, waaronder infrastructuurprojecten zoals Dalian V stopgezet, sinds Suriname het IMF-programma is gestart. “We krijgen duidelijke signalen dat wij dichter bij een akkoord komen met China”, zegt Santokhi. “China bevindt zich nu in een betere positie dan voorheen om een herschikkingsbesluit te kunnen nemen.”
Als Suriname een deal heeft weten te sluiten met China zal Suriname zich uit haar ‘Default’ status kunnen werken. Met die olievondsten van ons land hoopt Santokhi ook op betere economische vooruitzichten. De president heeft in zijn gesprek met Financial Times ook aangegeven dat hij naast de andere ontwikkelingen ook nog buitenlandse investeerders kan aantrekken naar Suriname.
In zijn onderhandelingen met China hoopt Santokhi dat hij enkele voorwaarden rond de lening met China kan aanpassen, die binnen het IMF-stramien zullen passen. Naast de onderhandelingen met China heeft Suriname ook een ‘deal’ kunnen sluiten met de obligatiehouders, ook wel bekend als ‘Oppenheimer’. Ons land heeft in mei een principeakkoord kunnen bereiken. Er worden nieuwe obligatiepapieren uitgegeven, die toegang bieden tot de olie-inkomsten van Suriname.
De in gebreke blijvende dollarobligatie van Suriname die in 2026 vervalt, is dit jaar ruim 13 cent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot 85 cent, het hoogste niveau sinds februari 2020, volgens indicatieve prijsgegevens verzameld door Bloomberg.
De inkomsten uit olierechten zullen naar een staatsinvesteringsfonds gaan en worden geïnvesteerd om de economie te diversifiëren, inclusief uitgaven aan landbouw, voedselzekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid, zei Santokhi. Een deel van het geld zal ook worden geïnjecteerd in de ontwikkeling van onroerend goed en infrastructuur.
Santokhi zei dat hij van Suriname een ‘knooppunt’ voor de export wil maken door het geïsoleerde, met jungle bedekte land te verbinden met de buurlanden Guyana en Brazilië.
“Met deze olieontdekking gelooft nu iedereen dat het niet alleen maar een verhaal is, omdat het verhaal al zoveel jaren wordt verteld”, aldus Santokhi. “Nu zal het gebeuren.”