President Chandrikapersad Santokhi heeft het eindrapport in ontvangst genomen van de werkgroep die de oprichting voorbereidt van een keuringsinstituut voor elektrische, water- en duurzame energie-installaties in Suriname.
Het rapport is het resultaat van consultaties met diverse belanghebbenden en een seminar, en biedt een concreet voorstel voor het opzetten van een publiek-private samenwerking (PPP) die moet leiden tot een efficiënter en gereguleerd keuringssysteem. Met het nieuwe systeem moet een einde komen aan de langdurige wachttijden die huishoudens en bedrijven ervaren bij de keuring van elektra- en waterinstallaties.
De kern van het voorstel is de oprichting van een keuringsinstituut onder het ministerie van Openbare Werken (OW). Dit instituut zal reeds betrokken worden bij het aanvragen van een bouwvergunning. Na inspectie en goedkeuring wordt een certificaat afgegeven, dat verplicht is voordat nutsbedrijven tot aansluiting overgaan. Deze werkwijze moet leiden tot een snellere doorstroming en betere naleving van regelgeving.
De werkgroep, onder leiding van Sanjeevkoemar Bissesar, werd op 12 mei door het staatshoofd ingesteld. “Onze opdracht was om alle benodigde staatsbesluiten, wet- en regelgeving voor te bereiden die nodig zijn voor deze samenwerking met OW en de oprichting van het keuringsinstituut,” aldus Bissesar. “Het keuringscertificaat zal een verplichte voorwaarde worden voor aansluiting door nutsbedrijven.”
President Santokhi sprak zijn waardering uit voor het werk van de commissie en benadrukte het belang van continuïteit. “Vanwege het grote maatschappelijke belang zal ik dit project overdragen aan mijn opvolger. Het draagt bij aan een betere dienstverlening en regulering ten voordele van de samenleving,” zei hij.
De werkgroep heeft het staatshoofd geadviseerd om het project te positioneren als een regeringsoverstijgende prioriteit, om structurele verbeteringen in de energie- en watersector te waarborgen.