Over het vertrek van directeur Paul de Haan bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), is president Chandrikapersad Santokhi van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) de politie instructies had moeten geven om te letten op personen voor wie er een uitreisverbod geldt.
Eerder deze week heeft het Openbaar Ministerie aangegeven dat het een strafrechtelijk onderzoek is gestart in de kwesties SLM en EBS. Dit kwam kort nadat Sanotkhi vragen had beantwoord in het parlement over Prenobe Bissessur. Bissessur was aangetrokken door de regering en bood juridisch advies aan onder andere de president en de SLM. Uit uitgelekte documenten blijkt dat Bissessur voor zijn juridische diensten bij SLM 126.000 euro heeft ontvangen. De president gaf aan dat deze betalingen onrechtvaardig zijn.
Tijdens dit onderzoek is er een uitreisverbod uitgevaardigd voor de leiding van de SLM en EBS. Echter, de leiding van de SLM heeft dit aan haar laars gelapt. Nadat president-commissaris Xaviera Jessurun met vakantie is gegaan naar Miami volgens de officiële meldingen, heeft Bissessur geprobeerd om via de Johan Adolf Pengelluchthaven te vertrekken uit Suriname.
De autoriteiten hebben Bissessur op tijd weten te onderscheppen en hebben hem na verhoor heengezonden zonder paspoort. Een dag daarna heeft de Nederlandse De Haan, die door de regering was gehaald voor de herstructurering van het bedrijf, mogelijk via Frans-Guyana zijn weg weten te vinden naar Europa.
In gesprek met Keynews geeft Santokhi aan dat het OM had moeten voorzien dat dit zou kunnen gebeuren. De president haalde aan dat het OM de politie instructies had moeten geven om te voorkomen dat mensen voor wie er een uitreisverbod geldt het land uitvluchten.
“Wij hebben een verantwoordelijkheid als regering, daar waar er misstanden gepleegd zijn die aan te pakken. Daar waar er mensen onmiddellijk naar huis gestuurd moeten worden doen wij dat ook, dat hebben wij ook bij SLM gedaan. Daar waar het OM met een onderzoek bezig is en het vindt dat bepaalde mensen niet weg mogen gaan, dat moet het instructies geven aan de politie om te zorgen dat die mensen niet weg kunnen gaan. Het is jammer dat het gebeurd is, maar ik ben blij dat het OM zelf het initiatief genomen heeft om zaken te onderzoeken. Dat moet het vaker doen en niet op de regering wachten”, aldus de president.
Frans-Guyana, dat een departement van Frankrijk is, biedt elke Europeaan dezelfde mogelijkheden net als op het vaste land van Europa. Zo is het mogelijk om slechts met een ID-kaart een vlucht te pakken naar het vaste land en andere Franse overzeese gebieden.
Op de vraag aan de president of het OM behalve het paspoort ook de ID-kaart van Bissessur in beslag heeft genomen, gaf hij aan dat er in de resolutie van Bissessur is aangegeven dat al de voorzieningen en faciliteiten die hij heeft ingetrokken zullen worden. “Het is niet alleen ontslag, maar alles moet hij inleveren”, merkte het staatshoofd op. Ondanks het strafrechtelijke onderzoek hebben Bissessur en de Haan geen status van verdachte gekregen van de autoiriteiten.