De regering Santokhi weet dat de huidige economische situatie en bezuinigingsbesluiten bijdrage aan de toename van de armoede in ons land. Dat zegt de president Chandrikapersad Santokhi in zijn Dag van de Arbeid toespraak.
Op deze dag staan landen stil bij de bijdragen die de work force levert aan onze economie en hoe regeringen kunnen werken om het bestaan van de arbeider kan verbeteren. De president geeft verder aan dat, behalve de bezuinigingsmaatregelen van de regering, de koersontwikkeling, wereldwijde ontwikkelingen bijdrage aan de verslechterde economische situatie.
Desondanks tracht de regering de hoge kosten van levensonderhoud en de achteruitgang van koopkracht staan hoog op de zorgenlijst en prioriteiten van de regering verzekerd de president in zijn toespraak. “Wij zullen middels dialoog in de verschillende overlegstructuren zoals de Sociaal Economische Raad, tripartite overleg alsook ministeriële clusters aandacht besteden en gerichte oplossingen zoeken”, zegt Santokhi.
Santokhi geeft verder aan dat de regering in overleg met haar sociale partners het bestrijden van armoede hoog op de prioriteitenlijst heeft staan en een pakket aan sociale maatregelen heeft. Santokhi zegt ook dat de regering overweegt om de belastingvrije grens van SRD 7500 op te trekken. Ook zal de regering meer dan 80.000 voedselpakketten uitdelen in de komende periode bestemd voor de gezinnen met lagere inkomen. “Deze moet gezien worden als een urgente kortetermijnaanpak van de regering.”
Een andere maatregel die de regering heeft doorgevoerd is het aanpassen van het minimumloon. Deze is per maart met 75 procent opgetrokken, wat komt op SRD 30 per uur. ” Per 1 juli 2023 zal er een algemeen minimumloon van SRD 35 per uur gelden. De regering is zich van bewust dat de hoogte van het minimumloon niet voldoende is om uit te komen, maar dit is de hoogte die onze economie nu kan dragen”, zegt Santokhi.
Over de werkgelegenheid zegt de president dat deze de komende periode vooral zal richten op het verhogen van de productiviteit. “Met het oog op de economische omstandigheden waarmee wij worstelen heeft ons land geen andere keuze dan een participatiesamenleving te stimuleren waarbij van burgers wordt verwacht zelfredzaam te zijn. In dit verband heeft de regering middelen vrijgemaakt ter versterking van gemeenschapsprojecten waarbij kansarmen en risicojongeren de gelegenheid krijgen om een vak te leren om zelfvoorzienend te zijn. Daarbij krijgen de trainees ook een starterkit om daarmee meteen aan de slag te gaan”, aldus Santokhi.
https://www.facebook.com/presidentsuriname/videos/171445909187909