“Er is afgesproken dat we doorgaan met het beleid dat wij aan het begin van deze regering hebben besproken”, zegt president Chandrikapersad Santokhi over het wijzigen van het kiesstelsel in gesprek met enkele media.
In de media is breedvoerig gesproken over het aanpassen van ons kiesstelsel. De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) die ook binnen de coalitie is opgenomen, heeft tijdens een massameeting te Commewijne duidelijk aangegeven dat zij geen voorstander is voor het wijzigen van ons kiesstelsel. Partij voorzitter Ronnie Brunswijk deed ook enkele uitlatingen dat dezelfde partijen die voorstander zijn van het wijzigen van ons kiesstelsel voordeel uit de huidige hebben gehaald.
Echter, heeft Santokhi aangegeven dat het wijzigen van het kiesstelsel nog steeds op agenda staat van de regering. Er zou vrijdag een coalitie top meeting zijn geweest met de fractieleiders van de vier partijen binnen de coalitie, verklapt Santokhi. “Afgesproken is dat we doorgaan met het beleid dat we afgesproken hebben bij de start van onze regering”, benadrukt Santokhi. Er is ook vanaf het begin van het aantreden van de regering een adviseur in handen genomen die zaken moest inventariseren van de verschillende voorstellen en aanbevelingen die reeds zijn gedaan.
“Er zijn al zoveel commissies geweest hierover zelfs tijdens Wijdenbosch zijn tijd was er een commissie. De adviseur moest al deze voorstellen verzamelen over ons kiesstelsel wijziging, grondwetswijziging, kieswet wijziging en staatsbesluit wijziging en hebben de vier partijen zich hierover gebogen.” Volgende week moeten de vier politieke partijen weer bij elkaar komen en nagaan, waarover zij allemaal eens zijn. Santokhi geeft verder aan dat het wijzigen van een kiesstelsel niks te maken heeft met wat een politieke partij wil hebben. “Het heeft te maken met wat de samenleving wil en moet de democratische gevoelens van de samenleving weergeven”, maakt Santokhi duidelijk.
Het wijzigen van het kiesstelsel ligt wel in handen van de politiek die besluiten hierover moet maken. Iedereen is het volgens Santokhi eens dat het kiesstelsel moet worden gewijzigd. “Alleen moet men nagaan waarover men precies eens is en op welk termijn.” Met het oog op de verkiezingen van 2025 is het volgens Santokhi nu de tijd om de nodige wijzigingen aan te brengen in ons kiesstelsel, omdat men in 2023 al de nodige voorbereidingen moet treffen. “Komende week volgen deskundigen en daarna de leiders. Dan wordt er een besluit genomen op basis van waarmee we het eens zijn en worden de voorstellen presenteren aan De Nationale Assemblee.”