Zondag 31 juli is door de regering uitgeroepen tot een bijzondere dag in verband met Sasi Sura, het Javaans Nieuwjaar.
Op deze dag worden op het Onafhankelijkheidsplein feestelijke activiteiten ontplooit. Het publiek maakt er nader kennis met verschillende aspecten van de Javaanse cultuur. Echter, is een deel van de geloofsgemeenschap dan juist aan het vasten en doet dan niet mee aan feestelijkheden.
Jay Tjong-A-Tham (48) is zaterdagavond nog druk in de weer in het gebedshuis (sanggar) met nieuwe gelovigen. Sasi Sura (heilige maand), die evenveel betekent als de maand om lichaam en geest te reinigen, is de periode bij uitstek hiervoor. Het Javanisme ziet lichaam en geest dan ook als een aan elkaar verbonden geheel. “Ik ben dan aan het vasten. In de avonduren ben ik dan bij de sanggar, het gebedshuis, om de leer over te dragen aan de nieuwelingen en refreshment aan degenen die lang niet naar de sanggar zijn gekomen.”
Het vasten duurt de eerste negen dagen van de maand. Op deze manier luidt de Javanist het nieuwjaar in. “Het begin van Sasi Sura, het Javaans Nieuwjaar, wordt op religieuze wijze gevierd middels een slametan, gebedsdienst in de sanggar. Het vasten is naast het bidden, een instrument om dichterbij de Schepper, Gusti Yang Maha Suci, te komen. Door te vasten wordt de Javanist gezuiverd van ongehoorzaamheid en kwaad en wordt hij innerlijk gesterkt om kwade gedachten achterwege te laten”, zegt Tjong-A-Tham.
In deze significante periode en wel gedurende die hele maand, vinden geen verhuizingen plaats en worden ook geen renovaties aan woningen gedaan, uit de overtuiging dat die een rustperiode ondergaan, evenals het lichaam en de ziel. Het begin van het nieuwe jaar wordt net zo heilig geacht als het begin van het leven.
“Volgens de leerstelling van Sangkan Paraning Dumadi, de oorsprong en de bestemming van de mens, staat deze maand geheel in het teken van het ontstaan van leven.” Vasten volgens deze leerstelling houdt niet alleen in het niet nuttigen van dierlijke consumptieproducten, maar ook het weerstaan van alle aardse verleidingen (Tapa Brata), zegt Tjong-A-Tham.
Het geloof is Tjong-A-Tham, die ondernemer is, met de paplepel ingegoten. Wijlen zijn vader, Ming – Sang Poniman Tjong-A-Tham was mede oprichter van de gemeente Pernatan Adat Jawa Sunaring Mulya Sejati Suriname. Hij is nu de secretaris van die gemeente. Het geloof beleeft hij als een verrijking voor zijn leven. “Het Javanisme heeft me tot een individu gemaakt die in harmonie leeft met de maatschappij, in al zijn facetten. Harmonie geeft balans in het leven en op zijn beurt geeft balans een gelukkige en veilige motivatie van het leven. Het Javanisme heeft me ook geleerd vooral niet opdringerig te zijn in het leven.”