Het Openbaar Ministerie (OM) kan geen duidelijke informatie geven over de in beslag genomen administratie van de ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon.
Zijn raadsman Irvin Kanhai heeft op de zitting van 2 juni jongstleden opnieuw gevraagd om de gehele administratie, inclusief documenten, laptops en andersoortig hardware terug te geven. Nu blijkt dat de inbeslagname niet duidelijk of helemaal niet is vastgelegd.
De Officier van Justitie (OvJ), Reshmi Rathipal, heeft in een reactie op de klacht van Kanhai bevestigd dat ze de spullen, die bij Saya in beslag zijn genomen, nog niet (allemaal) bij elkaar heeft. De aanklager lichtte toe dat de laptops en andere goederen in beslag zijn genomen door verschillende diensten en dat ze ook als zodanig her en der verspreid liggen op de diensten en afdelingen. Ze beloofde wel dat het OM alle inspanning pleegt om de administratie te achterhalen. “We blijven graag hierover in contact met de raadsman”, zei de OvJ aan de rechter.
Kantonrechter Lydia Ravenberg liet, naar aanleiding van de klacht aan haar gericht, weten dat ze geen beslissing kan nemen over onderwerpen, die geen deel uitmaken van het strafdossier. De inbeslagname blijkt niet te zijn opgetekend, althans niet zijn opgestuurd voor de rechter. Hoewel de rechter zich niet formeel in liet met de situatie, maakte ze wel duidelijk dat het OM op een verkeerd spoor zit. “U begrijpt natuurlijk dat dit toch niet kan”, aldus de rechter. Tegen de raadsman merkte ze op dat die wel wist welke weg hij moest bewandelen.
Saya was in oktober 2022 aangehouden op verdenking van onder meer deelname aan criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting van de Staat. Zijn voorlopige hechtenis werd begin januari opgeschort. Maanden later kan hij, aldus Kanhai, nog niet beschikken over tal van spullen, die in beslag zijn genomen.
De raadsman vroeg zich, staande de zitting, af of de justitiële autoriteiten een onderzoek doen, of dat ze erop uit zijn een ondernemer te ‘vernietigen’. De digitale administratie bevat ook info over klanten die aan het aflossen zijn voor auto’s. Ook andere informatie, betreffende crediteuren en debiteuren, afnemers en leverancier, liggen daarin opgeslagen. Kanhai heeft benadrukt dat ook bankrekeningen waarop er beslag was gelegd, nog steeds niet zijn vrijgegeven. Hij heeft meerdere keren aangegeven dat de in beslagnamen niet zijn geschied conform de wettelijke procedures.
De zaak
De kern van de zaak ligt op de invoer en afhandeling van een peperdure auto (Aston Martin Vantage V12) via de Jules Sedney Haven. De vervolging denkt dat er flink is gesjoemeld met het papierwerk van de import en bij de afhandeling op de haven. Twee douaneambtenaren (JC en RG), worden ook vervolgd op verdenking van betrokkenheid daarbij. Net als Saya, zijn ook zij al geruime tijd op vrije voeten gesteld.
Beide douaniers hebben op de jongste zitting tijdens het verdachtenverhoor verklaard dat er niets opmerkelijks was aan de import van de auto en nog minder aan de afhandeling en het vrijgeven van de auto. Ook hun collega’s hebben eerder in de rechtszaal verklaard dat ze de hele strafzaak niet begrijpen, aangezien de douaniers in de onderhavige kwestie dezelfde lijn hebben aangehouden die alle douaneambtenaren dagelijks volgen.
Het Openbaar Ministerie zal eind deze maand het requisitoir houden.