Het personeel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft vanmorgen het werk volledig neergelegd. De SBB heeft als doel het bevorderen van een duurzame, optimale benutting van de bossen van Suriname in het algemeen en van de voor houtproductie bestemde bossen in het bijzonder, door toepassing van de richtlijnen gegeven in de Wet Bosbeheer 1992 en andere relevante wet- en regelgeving.
Sinds 2005 is de SBB een uitvoerende tak van het ministerie van ROGB, tegenwoordig GBB genoemd. Voorzitter Dino Souprayen van de personeelsbond geeft aan in een gesprek met Key News Suriname dat er een impasse is ontstaan met het stichtingsbestuur. “Wij hebben een CAO opgesteld, die uitgebreid is besproken in overleg met de directie. We hebben overeenstemming bereikt met de directie, maar nu wil het stichtingsbestuur achteraf wijzigingen aanbrengen,” aldus de voorzitter van de vakbond.
Souprayen merkt op dat de bond een akkoord heeft met de directie en niet bereid is wijzigingen te accepteren die door het stichtingsbestuur worden voorgesteld. In juli van dit jaar was de SBB ook al in beraad; het werk werd toen bijna volledig stilgelegd gedurende ruim drie dagen.
De vakbondsman suggereert dat er ook spanningen zijn ontstaan tussen de directeur en het stichtingsbestuur. Eerder deze maand heeft directeur Stanley Betterson zijn ontslag ingediend. Hij heeft via de media ontkend dat hij deze stap heeft genomen omdat hij onder druk zou zijn gezet om bepaalde concessies te tekenen of vanwege een verstoorde werkrelatie met de leiding van GBB.
“Na het vertrek van meneer Betterson hebben we gevraagd of de ondertekening van de CAO doorgaat. Deze ondertekening stond gepland voor 27 oktober. Op 26 oktober worden we echter uitgenodigd door het stichtingsbestuur, waarbij ze aangaven dat ze geen mandaat hadden gegeven voor de CAO. Het bestuur sprak over een mogelijke communicatiestoornis met de directie.”
De bond blijft bij zijn standpunt dat er al een overeenkomst is met de directie. “Dit is een langdurig proces geweest waarin we maandenlang hebben onderhandeld”, benadrukt Souprayen. Hij geeft aan dat de SBB te maken heeft met tal van kwesties en ziet de politiek als de bron van veel problemen.
“Ik heb het gevoel dat politieke belangen een rol spelen. Wij willen daar niet bij betrokken worden. SBB moet een positieve bijdrage leveren en haar positie innemen.” Het werk is volledig stilgelegd, wat een negatief effect heeft op diverse economische activiteiten.
“In het verleden hebben we altijd milde acties ondernomen, maar nu zijn de werknemers het zat. Wij streven naar een dialoog en duurzame oplossingen,” aldus de voorzitter. Souprayen hoopt dat het stichtingsbestuur de statuten zorgvuldig doorneemt en haar rol beter begrijpt. “Zij mogen zich niet bemoeien met operationele zaken. We willen schriftelijk vastleggen wie het mandaat heeft om belangrijke beslissingen te nemen.”
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/1062154755198842