Vanwege de aanhoudende schaarste aan girale vreemde valuta, in het bijzonder de Amerikaanse Dollar heeft de Molen N.V., ondanks alle instanties ingelicht te hebben, verlaat hun boot kunnen laden. Dit zegt de directeur van de Molen N.V., Julio Bhikharie.
Het laden heeft, hoewel verlaat, toch kunnen plaatsvinden door tussenkomst van de huisbankier van de meelimporteur, met wie een tussenoplossing is bedacht. De lading is een paar weken vertraagd. “Het resultaat hiervan is dat wij buiten onze kritische voorraad gaan en dat wij hoogstwaarschijnlijk op een korte termijn schaarste komen.” Bhikharie legt uit dat, vanwege de schaarste aan USD, de importeur een boete moet betalen voor het schip dat heeft moeten staan wachten en thans een veel hogere koers wordt betaald, dan waarop was geanticipeerd.
Opkomende schaarste
Dit betekent dus binnenkort wederom een prijsaanpassing op blom en brood. “Daartegenover staat dus de schaarste die opkomt. Wij willen nu al het volk inlichten en mensen aangeven dat wij, eigenlijk om de rust in de markt te bewaren, uitsluitend aan weer de industriële bakkerijen en de kleine broodbakkerijen zullen leveren. Daarna komen de secundaire meelverwerkers”, vervolgt Bhikharie.
“We doen een beroep, nu ook via de media, op alle stakeholders in de financiële sector om zich gezamenlijk in te spannen om dit soort zaken tot het verleden te doen behoren. Want spelen met volksvoedsel nummer één is voor geen enkel land goed. De schaarste aan USdollars, zoals de Molen die heeft meegemaakt, kan niet en mag niet.”
Genoodzaakt prijzen aan te passen
In de afgelopen weken is de prijs van Chinese puntjes opnieuw omhooggegaan. De bakkers waren genoodzaakt hun prijzen aan te passen, omdat de prijs van blom was gestegen, zei Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) eerder aan Key News.
De vorige maand verhoogde De Molen NV de prijs van blom. De directeur heeft daarbij aangegeven dat de prijsverhoging noodzakelijk was, vanwege de stijgende koers. De prijs van de Chinese puntjes is in augustus gestegen van SRD 2,50 naar SRD 3 per stuk. “De Chinese bakkers komen niet meer uit”, aldus Wolfram.