Het nieuwe kiesstelsel van Suriname biedt een belangrijke kans om de samenleving dichter bij elkaar te brengen en nationale verbroedering te versterken. Dat zegt dr. Marten Schalkwijk in een gesprek met ABC, waarin hij inging op de hervormingen binnen het kiesstelsel en hun potentieel om de democratie inclusiever te maken.
In het interview, gegeven ter ere van de “Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid” en de geboortedag van wijlen mr. Jagernath Lachmon, legde Schalkwijk uit hoe het proces van toenadering, integratie en natievorming een centrale rol speelt in de politieke toekomst van het land. Tijdens de Jagernath Lachmon-lezing in 2018 kondigde VHP-leider Chan Santokhi aan om vanaf 2019 21 september te vieren als Nationale Verbroederingsdag, verwijzend naar Lachmons geboortedag. Op 19 september 2019 werd de dag voor het eerst gevierd door de VHP en NPS, in samenhang met de Dag der Migranten, ingesteld door Henk Herrenberg (NDP).
In 2020, nu als president, vroeg Santokhi om 21 september officieel uit te roepen tot de Dag van Nationale Verbroedering en Eenheid, wat op 18 september werd goedgekeurd. De Nationale Partij Suriname (NPS) is het niet eens met de keuze van de Surinaamse regering om de Dag van Verbroedering en Eenheid jaarlijks op 21 september te vieren, de geboortedag van voormalig VHP-voorzitter Jagernath Lachmon. Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland zou een andere datum passender zijn, omdat ook oud-NPS-voorzitter Johan Adolf Pengel een belangrijke rol speelde in de verbroedering in Suriname.
Volgens Schalkwijk was het oude kiesstelsel jarenlang discriminerend, waarbij bewoners van het binnenland en later de districten Paramaribo en Wanica werden benadeeld. “Met het nieuwe landelijke evenredigheidsstelsel, waarin elke stem even zwaar telt, krijgen burgers meer ruimte voor vertegenwoordiging binnen politieke partijen.” Dit ziet hij als een cruciale stap richting eenheid en nationale verbroedering. Schalkwijk laat doorschemeren dat de VHP vanaf haar oprichting zich heeft ingezet voor “landelijke evenredigheid”. “Nu is het een feit”. Het betekent dat elke Surinaamse kiezer even belangrijk is geworden en dat is op zich een belangrijke voorwaarde voor verbroedering.