Vier scholen in het binnenland, die door de overstroming van enkele maanden terug zijn vernietigd, gaan pas in het derde kwartaal van het komend schooljaar open. Het gaat om de OS Goninikrikimofo, OS Loka Loka, OS Godoholo en OS Ampoma Tapoe.
De gebouwen zijn niet alleen door wateroverlast vernietigd, ook gebrek aan onderhoud heeft een belangrijke rol gespeeld. Dit maakte het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur eerder deze week bekend aan de schoolleiders.
Schoolleider Maren Grootfaam van OS Goninikrikimofo is niet helemaal eens met dit besluit. Ze vraagt zich af wat met de leerlingen zal gebeuren. “De school kon even gerenoveerd worden en de lessen konden verzorgd worden. Intussen kon de bouw van de nieuwe school en de leerkrachtenwoningen normaal plaatsvinden.”
Volgens Grootfaam moeten er op een hoger gelegen plek een nieuwe school en leerkrachtenwoningen gebouwd worden. Bij wateroverlast lopen de school en huizen van de onderwijzers dan niet onder water. De directrice is wel blij dat het binnenland eindelijk aandacht krijgt van het ministerie, maar zij maakt zich zorgen om de kinderen.
“Er is al een enorme achterstand ontstaan vanwege de Covid-19-pandemie en de overstromingen. Dit voorstel zal de achterstand verder vergroten.” Ze weet intussen dat de inspectie en enkele schoolleiders niet eens zijn met dit voorstel.
Schoolleider Rokshana Seymor van OS Godoholo heeft gemengde gevoelens over de beslissing van MINOWC. Ook zij is ongerust over de leerachterstand van de leerlingen, maar geeft aan dat renovatie van de school, die voor een deel omgevallen is, en de bouw van woningen voor de onderwijsgevenden nodig is.
Volgens Seymor, die recent overgeplaatst is naar Godoholo, zijn er helemaal geen leerkrachtenwoningen in het gebied. De leraren moeten een huis huren en er zelf voor betalen. De school verkeert ook in een heel slechte staat, waardoor de leerkrachten niet meer in de school lesgeven, maar naar de omliggende dorpen gaan om lessen te verzorgen. “Het is goed dat de school nu gerenoveerd wordt, want als schoolleider moet ik een goed overzicht hebben over de kinderen en de leerkrachten tijdens de schooluren.”
Voor de schoolleider zou het heel zwaar zijn om in de verschillende dorpen te gaan en te controleren of alles goed verloopt. “We moeten nu gewoon gaan voor de vernieuwing, want de school ziet er momenteel helemaal niet goed uit. We moeten denken aan de toekomst”, aldus Seymor.