“Als er geen brandstof te vinden is, dan is het toch logisch dat de bussen niet zullen rijden”, zegt voorzitter Antonius Pokie van de Organisatie Bus- en Boothouders in Suriname (OBS).
Pokie kan niet veel zeggen in deze kwestie, want dit heeft niets te maken met de bond. “Het ligt aan de overheid om ervoor te zorgen dat er brandstof beschikbaar is voor de samenleving.” Hij zegt dat de buschauffeurs niet voorbereid waren hierop. Dus de mensen, die op tijd getankt hebben of nog brandstof hebben in de tank, zullen rijden. De mensen die geen benzine hebben, zullen dat niet doen.
OBS-coördinator Stanley Isaak van Commewijne geeft aan dat er een aantal schoolbuschauffeurs vandaag niet beschikbaar zullen zijn, als er geen brandstof binnenkort te koop wordt aangeboden. “Alle pompstations van Meerzorg en omliggende gebieden van het district zijn dicht. We hopen dat er snel oplossing komt.”
Ook woordvoerder Rawien Bajnath van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) kan niet garanderen dat de PLO-bussen maandag zullen rijden. “De meeste bussen zitten nu zonder brandstof en de chauffeurs hebben niet kunnen tanken.” Hij zegt dat de beschikbaarheid van de PLO-bussen op maandag helemaal afhankelijk is aan de beschikbaarheid van brandstof bij de pompstations.
Vrijdag hielden chauffeurs van een aantal PG-bussen een prikactie, omdat zij niet wisten waarom er geen brandstof verkocht werd. “De mensen zijn bang voor een verhoging van de brandstofprijs, want het zal de zoveelste verhoging van het brandstoftarief zijn na de tariefaanpassing voor een busrit.”
Hij gaf aan dat de bussen zaterdag wel normaal hebben gereden, maar de chauffeurs zijn nog steeds onrustig. Bajnath: “We wachten rustig af, wat er zal gebeuren de komende periode.”