De Organisatie van Bus- en Boothouders Schoolvervoer (OBBS) heeft tijdens een spoedvergadering op 4 mei scherpe eisen gesteld aan de regering. Indien betalingen uitblijven en structurele hervormingen uitblijven, dreigt de sector met een algehele staking op 8 mei.
De OBBS hield op zondag 4 mei een buitengewone Algemene Ledenvergadering, waarin de onvrede onder bus- en boothouders over de aanhoudende problemen in het schoolvervoersysteem centraal stond. De leden spraken unaniem hun steun uit voor harde maatregelen als de overheid niet uiterlijk dinsdag 7 mei de openstaande betalingen voldoet en geen begin maakt met het oplossen van structurele knelpunten.
Structurele achterstanden en frustratie
Tijdens de vergadering uitten de leden hun frustratie over het chronisch te laat uitbetalen van de vergoeding voor schoolvervoer. Volgens meerdere aanwezigen moeten zij maandelijks achter hun geld aan, terwijl ambtenaren wél op tijd worden betaald. “Wij leveren een dienst aan de staat en moeten behandeld worden als serieuze ondernemers,” aldus een van de leden.
Kritiek op vriendjespolitiek
Een ander punt van zorg is de vermeende willekeur bij de verdeling van vervoersroutes. Volgens verschillende leden worden bestaande trajecten zonder duidelijke reden ingetrokken en toegewezen aan personen met connecties binnen de bevoegde afdelingen. Deze praktijk tast volgens de OBBS het vertrouwen en de integriteit van het systeem aan.
Concrete eisen en deadline
De leden hebben de regering een ultimatum gesteld:
1. Uiterlijk dinsdag 7 mei moeten zowel de achterstallige toeslagen over januari en februari 2025 (TWK) als de reguliere vergoeding over april 2025 uitbetaald zijn.
2. Uiterlijk woensdag 8 mei moet er een presidentiële werkgroep Schoolvervoer zijn ingesteld, die zich niet beperkt tot de ministeries van Onderwijs of Financiën, maar ook EZOTI en andere relevante actoren betrekt.
Staking niet uitgesloten
Mocht aan deze eisen niet zijn voldaan, dan zal op woensdag 8 mei het schoolvervoer volledig worden stilgelegd. Dat betekent dat zowel bussen als boten uit het verkeer worden gehaald. “Dit is geen dreigement, maar een noodzakelijke maatregel om onze rechten te beschermen,” aldus OBBS-voorzitter Wayne Telgt. Tegelijkertijd benadrukte hij dat het belang van leerlingen en leerkrachten vooropstaat. “Als het zover komt, zullen ouders en scholen tijdig worden geïnformeerd zodat ze zich kunnen voorbereiden.”
Oproep tot structurele hervorming
De OBBS wil, samen met de overheid, toewerken naar een professioneel georganiseerde sector. “Wij werken niet voor of tegen verkiezingen. Wij werken aan de toekomst van het schoolvervoer. Want ook op 26 mei, na de verkiezingen, moeten kinderen gewoon naar school kunnen,” aldus Telgt.
De OBBS waardeert de inzet van president Santokhi en regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie bij het zoeken naar oplossingen. Juist daarom is er nu nog ruimte gelaten voor actie vanuit de regering. Als die echter uitblijft, zullen de bussen en boten woensdag worden stilgelegd.