President Chandrikapersad Santokhi, zegt dat hij trots is op het feit dat Suriname meer internationaal vertrouwen geniet. Dit ondanks de financieel-economische crisis, waarmee het land te kampen heeft.
Hij sprak zaterdagavond tijdens een persbriefing, in verband met de Caricom staatshoofden vergadering, in het presidentieel paleis. Santokhi was vergezeld door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en internationale Samenwerking en Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Secretaris-generaal van de Verenigde Staten, António Guterres, merkt op dat zijn bezoek in het licht van vriendschap en solidariteit moet worden gezien. Hij benadrukte dat Suriname gecommitteerd is aan het groen houden van het regenwoud. Wat van grote betekenis is voor de rest van de wereld. “Wat ik hier heb gezien geeft hoop en inspiratie. Suriname moet een voorbeeld zijn die wij allen volgen. De wereld moet investeren in wat dit land te bieden heeft.”
Guterres stelt dat Suriname als een geschenk voor de wereld kan worden gezien. De diplomaat is van mening dat het land kwetsbaar is en behoed moet worden voor de gevaren die ongunstige besluitvorming voor de natie zullen betekenen. De secretaris-generaal merkt ook op dat Suriname en de regio de wereld nu voorwaarts kunnen leiden.
Santokhi zegt dat Gutteres veel heeft gehoord over Suriname, maar zelf geconfronteerd is met de realiteit tijdens zijn bezoek. Het staatshoofd zegt dat de secretaris generaal nu weet wat zich in het land afspeelt. Gutteres merkte op dat landen met een middeninkomen status, heel gevoelig zijn voor de effecten van ontwikkelingen op internationaal niveau. Los van de wereldcrisis welke nu gaande is, vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, zijn er ook andere ontwikkelingen.
De diplomaat zegt verder dat Suriname niet aanbod kwam zoals andere ontwikkelingslanden in het systeem dat gecreëerd was in G-20 verband door rijke landen. Nu is de tijd om een internationaal financieel systeem te ontwikkelen waar alle landen voordeel uit kunnen halen.
Als voorbeeld legde hij het verband met derdewereldlanden in het Caraïbisch gebied welke hun bestaan vonden in toerisme, die rake klappen hebben ervaren in hun economie. Santokhi zegt verder dat hij geraakt is door de kijk van de secretaris-generaal op de uitdagingen waarmee Suriname te kampen heeft.