“Meteen na aankomst heb ik de connectie gevoeld. Ik herkende namen en in de menigte meende ik mensen te herkennen die ik ken van tapsey ken. Hoewel de taal niet hetzelfde is, hebben we ook op dat gebied veel gemeen. We komen echt uit Ghana, we zijn Afrikanen,” Aldus Sergio de Rijder (artiestennaam voor Magnus Jackie; zanger, muzikant en danser).
De kunstenaar heeft na een weekje Ghana een definitieve bevestiging op zijn herkomst. Opgroeiend in een typisch Marron-gezin heeft hij al heel vroeg geleerd dat zijn voorouders uit Afrika komen, en dat de waarden en normen waarmee hij is opgevoed ook daar hun basis hebben.
Dat sloot aan op wat hij later in geschiedenisboeken op school tegenkwam. Maar hij vond die informatie altijd abstract. Een Afrikaans land bezoeken behoorde tot een van zijn dromen, maar die had hij naar de achtergrond gedrukt omdat hij zich erin had berust dat het wellicht nooit zou gebeuren.
Op zijn 29ste kreeg hij dit jaar een uitnodiging waarmee die droom toch werkelijkheid werd. Nu hij de gelijkenissen op het gebied van cultuur zelf heeft ervaren, spreekt hij uit overtuiging dat de Marrongemeenschap in Suriname een afspiegeling is van de (West-) Afrikaanse cultuur. ‘Dit heb ik dus niet in een boek of op het internet gelezen. Ik heb het zelf meegemaakt,’ aldus Sergio. Hij blikt terug op de trip als een spirituele kennismaking met het land van zijn voorvaderen. Dat gaf een diepere betekenis aan zijn eigenlijke missie.
Gastartiest
Sergio de Rijder was gastartiest op het Orange Festival, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Ghana ter ere van Koningsdag, de jaardag (27 april) van de Nederlandse koning, Willem-Alexander. Het festival duurde van 24 tot en met 28 april 2023. De Surinamer heeft tijdens drie optredens de cultuur van Surinaamse Marrons gepresenteerd met zang en dans op verschillende onderdelen zoals: seketi (Saamaka), Bandja (Matawai) en Awassa (Ndjuka).
Twee van de optredens waren voor het groter publiek, eentje was voor hoge ambtsdragers en andere bijzondere gasten. Ook voor de Ghanezen was zijn culturele klederdracht, zang en dans, net als andere culturele uitingen een overvloedige aanvulling op de wetenschap dat Afro-Surinamers hun wortels hebben in Afrika. Het blijft voor veel mensen op het Afrikaans continent een raadsel hoe zoveel van de cultuur geconserveerd is door de diaspora in Suriname, ondanks de tijdspanne van enkele eeuwen zonder contact met het land van herkomst.
De naam van de Surinamer was op de lijst van artiesten opgenomen nadat hij op basis van zijn muziek op YouTube was gewogen en goed bevonden. Het contact was snel gelegd. Het organiserend comité wist hem via de Surinaamse ambassade in Accra(Ghana) te traceren.
Ambassadeur Fidelia Graand – Galon voelde zich na afloop gevlijd door de waardige manier waarop Sergio Suriname heeft vertegenwoordigd. Zijn optredens waren zodanig opgevallen dat verschillende lokale media speciale aandacht besteedde aan “… this outstanding African artist from Suriname”.
Zijn prestaties leidden ook tot een uitnodiging om samen met de Surinaamse ambassadeur te verschijnen in een live televisieshow getiteld ‘The Ghana – Suriname Connection’, waarin de twee nader uitleg moesten geven over welke Afrikaanse cultuuraspecten nog zo zuiver in Suriname worden beleefd. Het werd een warm gesprek waarbij de twee samen en de tv-presentator elkaar over en weer verrasten met nieuwe dingen waarvan ze niet wisten dat die hetzelfde waren in elkanders samenlevingen. Ook kijkers reageerden per chat verrast op de gelijkenissen
Hij meent met deze bijzondere ervaring iets te hebben terugvonden, waarvan hij niet wist dat hij die kwijt was. “Ik ben ambassadeur Graand – Galon zeer dankbaar voor de manier waarop zij me heeft opgevangen en dat ze mij in contact heeft gebracht met sleutelfiguren, die ik anders nooit zou hebben ontmoet,” aldus de kunstenaar. Hij hoopt ooit weer een Afrikaans land te kunnen bezoeken.
Allemansvriend
Als kind uit het Boven-Suriname gebied heeft hij zich nooit vastgehecht aan een plek. De geschiedenis heeft het zo gewild. De ouders van Sergio’s vader komen uit Asidonhopo en Semoisi, die van zijn moeder uit Heykununu en Dahome. Zelf groeide hij op in het dorp Godo-Soolan en bezocht hij de basisschool van Bofokule.
Nadat hij de lagere school met succes had doorlopen, verhuisde hij naar de stad voor vervolgeducatie op het Voortgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ). Hij schreef zich in op de technische school en woonde te Ephraimzegen in het zuiden van Paramaribo.
Op die manier bouwde hij van kleins af aan een breed netwerk met vrienden praktisch overal. Zijn warmhartigheid maakt hem zeer geliefd en dankzij zijn nederigheid gaan deuren bijna vanzelf open voor hem. Hij heeft een heel eenvoudige opvoeding gehad, waarin hij leerde tevreden te zijn met wat hij heeft en vandaaruit te werken waarnaar zijn hart begeert. Dat maakte hem op den duur tot allemansvriend.
Geloof in jezelf
Sergio stond er versteld van dat zijn nummers helemaal in Ghana bekend waren bij het publiek. Hij was altijd ervan uitgegaan dat alleen Surinamers zijn nummers beluisterden. Meer dan een diaspora-Surinamers in Nederland had hij niet meegerekend bij de bezoekers van zijn YouTube kanaal: Sergio de Rijder
Dat zijn luisterpubliek zich helemaal naar dat continent had uitgestrekt was voor hem een bemoediging om meer geloof te hebben in zichzelf. Hij moedigt andere jongeren om ook zelfvertrouwen op te bouwen: ‘Geloof in jezelf en focus op wat je doet. Zie jezelf niet als minderwaardig. Ik had ook niet verwacht mijn nummers helemaal in Ghana bekend zouden zijn. Ondertussen waren er zoveel mensen daar die weg waren van mijn muziek. Mijn boodschap is daarom: Onderschat jezelf nooit, je kan meer dan je denkt’.