Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegde in 2020 de Guyanese regering toe om 150 Guyanese vissers vergunningen te verlenen, zodat zij kunnen vissen in Suriname.
Dit zou gebeuren na de oprichting van een overheidsbedrijf, dat als businesspartner zou dienen voor de vissers. Dit blijkt uit een document dat dinsdag door parlementariër Melvin Bouva van de Nationale Democratische Partij (NDP) in De Nationale Assemblee werd onthuld.
Bouva meent dat er een aantal toezeggingen zijn gedaan die heel discutabel lijken. Er staat in het document vermeld dat de minister een overheidsbedrijf in het leven zal roepen, dat als businesspartner zal dienen voor de vissers en dat er basisovereenkomst voor schepen getekend zullen worden door de vissers. Dit bedrijf zal ook ervoor zorgen dat de vissersboten geregistreerd worden en ook voor de licenties, aan de hand waarvan de Guyanese vissers een fee moeten betalen. Ook werd in het document aangehaald dat andere overeenkomsten met de Guyanese vissers getekend zullen worden. En vanaf januari 2021 zouden de visvergunningen uitgegeven worden aan de desbetreffende vissers.
“Hieruit blijkt dat werkelijk het ministerie LVV onze visgronden ter verkoop heeft aangeboden”, zei Bouva.
Parlementariër Rabin Parmessar van de NDP zei dat hier duidelijk tegen de grondwet en duidelijk tegen de wetsbepalingen wordt gehandeld, waarbij vreemden bevoordeeld worden, terwijl Surinaamse vissers niet aan visvergunning kunnen komen.
Minister Sewdien gaf niet concreet aan dat hij deze toezeggingen heeft gedaan en de regering zal donderdag verder ingaan op vragen gesteld over deze kwestie. Hij liet optekenen dat hij vanaf het begin tegen het voorstel was om visvergunningen aan Guyanese vissers te verstrekken.
Hij haalde aan dat de discussie over deze kwestie begon toen de Guyanese regering een verzoek deed aan de Surinaamse regering om 25 visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers die langs de Corantijntivier wonen, voor binnenvisserij. Hij was bereid om naar mogelijkheden te zoeken voor de Guyanese vissers in de binnenvisserij, maar op een gegeven moment gaf de Guyanese regering aan dat het niet om binnenvisserij gaat, maar om SK-visvergunningen. Sewdien trok toen aan de rem. “We hebben deze vergunningen niet beschikbaar gesteld aan de Guyanezen.” Het document dat Bouva aanhaalde, ging volgens de bewindsman uitsluitend over de kwestie, waarbij mogelijkheden gezocht werden voor Guyanezen om aan binnenvisserij te doen.