Jurist Jennifer van Dijk-Silos zegt dat ze weinig hoop heeft dat het parlement zich gaat inzetten voor de ‘one value’ gedachte, die zij in haar wetsvoorstel om het kiesstelsel aan te passen heeft aangegeven. Ze zegt dat met dit systeem stemmen een gelijkwaardig effect zullen hebben bij de verkiezingen. Dit vraagstuk moet echt opgelost worden meent de rechtsgeleerde.
Het huidig ‘one man one vote’ systeem dat al bestaat op districten niveau moet volgens haar niet meer aan de orde komen. Ze stelt dat het volk hiermee voor de gek gehouden wordt. De kiesregio’s moeten zodanig in orde gemaakt worden met de ‘one value’ gedachte voor gelijkheid. De jurist hield afgelopen dinsdag een presentatie in de Nationale Assemblee in het kader van de Academische Week. Dit alles in navolging op de uitspraak van het Constitutioneel Hof dat de huidige kiesregeling in strijd is met de grondwet en internationale bepalingen, vorig jaar.
Van Dijk-Silos geeft aan dat zij vorige week vrijdag werd gebeld om te participeren tijdens de Academische Week. Ze geeft aan dat in geval haar wetsvoorstel serieus genomen werd zij ruim van tevoren op de hoogte gesteld zou worden voor de planning van het gebeuren tijdens de Academische Week. “Ik heb mij beleefd gedragen om niets te zeggen en ik heb mij ook beleefd gedragen om ja te zeggen”, stelt ze kritisch.
De rechtsgeleerde geeft aan dat het parlement niet zomaar een instituut is en daarvoor respect getoond moet worden als je deskundige bent. Ze geeft aan dat zij het vermoeden heeft waarom zij benaderd is. “Ik heb net de launch van Passie voor Suriname gehad, of je denkt plotseling aan de protesteerders van laat mij ze meenemen voordat zij voor mijn deur staan”. Silos zegt dat zij participeerde aan de Academische Week om respect voor het instituut van het parlement. “Maar niet omdat ik het graag doe. Suriname is klein, iedereen heeft netwerken. Ik heb een breed netwerk”, geeft de jurist aan.
Ze stelt dat de NDP en VHP zeker zullen gaan voor een bepaalde optie in hun voordeel als twee grootste politieke organisaties. Het feit dat assembleelid Asiskoemar Gajadien aangaf dat hij niet meer geïnteresseerd was in presentaties toen zij aan de beurt zou komen in het parlement, is voor haar een belediging. Ook is het volgens haar opgevallen dat het lid niet in de zaal was toen zij haar presentatie deed. De voorzitter van het parlement gaf haar aan dat zij niet hoefde weg te lopen, omdat dat een belediging zou zijn naar het adres van het instituut.
Assembleevoorzitter Marinus Bee geeft aan dat de discussie die op gang gekomen is tijdens de Academische Week zijn vruchten heeft afgeworpen. Hij deelde na de afsluiting zijn inzichten. De politicus merkt op dat er meer discussies zullen volgen in het proces van aanpassing van het kiesstelsel. Bee geeft aan ook aan dat de verschillende wetsvoorstellen die zijn gepresenteerd vergeleken zullen worden. Fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien zegt dat er de afgelopen dagen gesprekken zijn geweest met alle politieke partijen in alle politieke verbanden.
Gajadien geeft verder aan dat de meningen over welke het meest ideale wetsvoorstel is verdeeld zijn. De politicus geeft aan dat hij van mening is dat alle modellen nu werkbaar zijn. Ook merkt hij op dat er nu gekeken moet worden welke het makkelijkst realiseerbaar is en wat genoegzaam is voor de samenleving om te verwerken. Het is belangrijk dat er meegewerkt wordt naar het ideaal doel meent Gajadien.