Tijdens de vredestop in Zwitserland hebben tientallen landen een slotverklaring ondertekend waarin wordt benadrukt dat voor het bereiken van vrede “de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen” noodzakelijk is.
De verklaring stelt ook dat de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne moeten worden gerespecteerd. De Zwitserse president Viola Amherd stelde in haar slotwoord de cruciale vraag: “Hoe en wanneer kan Rusland bij het proces worden betrokken?”
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaf na de top aan dat hij snel een nieuwe bijeenkomst wil organiseren. Hij stelde dat onderhandelingen met Rusland kunnen beginnen zodra “zij ons wettelijke grondgebied” hebben verlaten. Volgens Zelensky is Rusland echter “niet klaar voor een rechtvaardige vrede.”
De verklaring roept ook op tot de uitwisseling van alle krijgsgevangenen en de terugkeer van gedeporteerde Oekraïense kinderen. Daarnaast wordt benadrukt dat “voedselzekerheid op geen enkele manier als wapen mag worden gebruikt.” Toegang tot de havens in de Zwarte Zee en de Zee van Azov wordt als “cruciaal” voor de wereldwijde voedselvoorziening beschouwd. Verder roepen de landen op tot “volledige soevereine controle” van Oekraïne over de kerncentrale in Zaporizja. Deze grootste kerncentrale van Europa staat sinds het begin van de oorlog onder controle van Russische troepen.
Meer dan negentig landen kwamen bijeen in het Zwitserse resort Bürgenstock om de Oekraïense voorstellen voor een uitweg uit het conflict te bespreken. Niet alle deelnemende landen ondertekenden de slotverklaring; onder andere Brazilië, India, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika ontbraken op de lijst met ondertekenaars. Rusland was niet uitgenodigd voor de top en noemde de bijeenkomst “absurd” en zinloos.
De oproep van Poetin aan Oekraïne om zich terug te trekken uit het zuiden en oosten van het land werd op de top afgewezen. Het Kremlin verklaarde zondag dat Oekraïne beter zou “nadenken” over de Russische eisen, gezien de huidige moeilijke situatie voor Oekraïne op het slagveld.