De Dag van de Marrons wordt al twee jaar heel sober gevierd vanwege de Covid-19-pandemie, ook in Albina is dat het geval. “ Unu no man teke den dei leki fa unu ben gwenti, maar unu musu hori unu srefi na den regels”, zegt Clyde, inwoner van Albina, waar hij als taxichauffeur zijn brood verdient.
Deze dag is niet meer weg te denken, ondanks de Covid-pandemie. Clyde vindt wel dat de marron over het algemeen vooruit is gegaan in ontwikkeling. Met de invulling van de posten vicepresident en voorzitter van De Nationale Assemblee door marrons kan ik zeggen dat er groei is binnen de marrongemeenschap.
Opo a pasi gi den jongu wan
“Winsi a sani no e go leki fa unu wani en, maar den man opo a pasi gi den jongu wan san de na baka e kon“, is de mening van Cedric, hosselaar in Albina. Hij vindt dat er van overheidszijde meer gedaan moet worden aan het motiveren van de jeugd in het gebied om de school te bezoeken. Leerlingen gaan liever hosselen in plaats van naar school te gaan. Het drank- en drugsprobleem onder de jongeren is aanzienlijk.“ Den ressortsraadsleden nanga den districtsraadleden no e du den wroko”, klaagt Cedric. Albina was vroeger een toeristische trekpleister, maar nu wordt er aleen gefocust op het hosselen.
Dag der Marrons
De Dag van de Marrons wordt gekenmerkt als een bijzondere dag. 261 jaar geleden is een vredesverdrag getekend tussen het toenmalig koloniaal bestuur en de Ndyuka-stam van de marrons. In dit verdrag werden de vrijheid en zelfstandigheid van de marrongroep erkend. Ondanks de sobere viering staat de BEP ook stil bij deze dag. “Vandaag 10 Oktober 2021 zien wij dat de marrons nog steeds geen rechten- of titel hebben op de gronden binnen hun woongebieden, terwijl onder andere politici en hun vrienden zich grote lappen grond naar willekeur toeëigenen”, schrijft de politieke partij BEP in een verklaring.
Marronstrijders
Volgens de politieke partij hebben vele marrons hun leven gegeven voor de vrijheid. “Wij hopen dat de geesten van de grote en heldhaftige marronstrijders van weleer over de marrons zullen waken en dat iedereen die hen misbruikt en of wil misbruiken vroeg of laat tot het besef zal komen dat de huichel- en leugenachtige aard altijd achterhaald zullen worden”, staat in een communiqué. De BEP feliciteert de gehele Surinaamse bevolking maar in het bijzonder de marrons overal ter wereld met deze dag.